Agenția Internațională pentru Energie: Vânzările de mașini electrice vor exploda în următorii ani

Autor: George Cristea 03 mai 2021 Știri auto

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) prefigurează că vânzările de mașini electrice vor exploda în următorii ani. Până în 2030, nu mai puțin de 230 de milioane de vehicule electrice vor circula pe șosele în întreaga lume.

Intră în Galeria FOTO

Numărul maşinilor electrice, autobuzelor, camionetelor şi camioanelor grele este aşteptat să atingă 145 de milioane până în 2030, a declarat joi Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA). Potrivit raportului Global Electric Vehicle Outlook, dacă guvernele îşi vor intensifica eforturile pentru a îndeplini obiectivele internaţionale privind energia şi clima, flota globală de vehicule electrice ar putea creşte şi mai mult, atingând 230 de milioane până la sfârşitul deceniului. Ambele proiecţii exclud vehiculele electrice cu două şi trei roţi.

Organizaţia cu sediul la Paris a declarat că aproximativ trei milioane de maşini electrice noi au fost înregistrate anul trecut, un număr record şi o creştere de 41% faţă de 2019. Acest salt a împins numărul total de maşini electrice la peste 10 milioane, cifră completată cu aproximativ 1 milion de autobuze electrice, camionete şi camioane grele.

Vânzările de mașini electrice vor exploda: Peste 145 de milioane pe șosele până în 2030

Creşterea vânzărilor de maşini electrice din 2020 a venit chiar şi pe fondul contracţiei cu 16% a pieţei mondiale a automobilelor, din cauza efectelor pandemiei. În primul trimestru al anului 2021, vânzările de maşini electrice au fost de aproape două ori şi jumătate mai mari decât în ​​aceeaşi perioadă din 2020.

AIE a declarat că totalul cheltuielilor consumatorilor pentru maşini electrice au totalizat 120 de miliarde de dolari în 2020, o creştere cu 50% faţă de 2019, măsurile de sprijin guvernamental concepute pentru a încuraja preluarea vehiculelor electrice ajungând la 14 miliarde de dolari.

În întreaga lume, autorităţile caută să crească numărul de vehicule cu emisii reduse sau zero pe drumuri, în încercarea de a combate poluarea. „Strategia de mobilitate durabilă şi inteligentă” a Comisiei Europene avansează scenariul în care cel puţin 30 de milioane de maşini cu emisii zero vor circula până în 2030. Confruntaţi cu aceste ţinte, marii producători auto caută să îşi mărească oferta de vehicule electrice.

Între timp, însă, un raport recent arată că nu toți cei care au achiziționat o mașină electrică sunt satisfăcuți, în jur de 20% întorcându-se la o mașină alimentată cu combustibili fosili. În același timp, consumatorii europeni au identificat numeroase probleme care-i descurajează să aleagă mașinile electrice.

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide