Audi Skysphere: Conceptul care marchează finalul erei automobilului

Autor: Cristian Agatie 11 aug. 2021 Știri auto

Audi a prezentat conceptul Skysphere, care marchează finalul erei automobilului așa cum îl cunoaștem. De altfel, germanii nici nu mai vorbesc despre o mașină, ci de un „dispozitiv pentru experiențe”.

Intră în Galeria FOTO

Audi va prezenta la Monterey Week, în California, spectaculosul concept Skysphere, dezvoltat de studioul de design Audi din Malibu. Studiul își propune să facă legătura dintre mașinile actuale, conduse de șoferi, și cele ale viitorului, care nu mai au nevoie de volan și pedale. Tranziția dintre cele două lumi este literalmente o metamorfoză, Audi Skysphere putându-și modifica forma în funcție de modul de rulare selectat.

Skysphere nu este singular, făcând parte dintr-o triadă de concepte. El va fi urmat de Grandsphere, care va fi prezentat în septembrie, și de Urbansphere, cu debut anul viitor. Cele trei „sfere” sunt legate de experiența pasagerilor și a interiorului, mai degrabă decât de cea a șoferului. De unde și conceptul de „dispozitiv pentru experiențe” folosit în comunicatul oficial.

Printre caracteristicile uimitoare ale lui Audi Skysphere se numără ampatamentul variabil, dar și cockpit-ul digital, proiectat cu volan și pedale retractabile. În funcție de dispoziția călătorilor, Skysphere se poate transforma printr-o apăsare de buton dintr-un roadster aproape clasic cu lungime de 4,94 metri și o experiență de șofat clasică într-un Gran Turismo de 5,19 metri cu conducere autonomă.

Audi Skysphere: două lumi într-o singură „sferă de experiențe”

Potrivit oficialilor mărcii Audi, conceptul Skysphere prefigurează tehnologii care vor intra în mainstream în a doua jumătate a decadei. Din 2033, Audi va oferi la vânzare exclusiv modele electrice, iar ultimul model cu motor termic va fi lansat în 2026.

Audi Skysphere este propulsat de un singur motor electric de 465 kW (632 CP) montat pe puntea spate, care suportă aproximativ 60% din masa mașinii. Accelerația de la 0 la 100 km/h ar trebui să dureze patru secunde, spun cei de la Audi. Capacitatea bateriei este de 80 kWh, ceea ce ar trebui să-i asigure o autonomie de peste 500 km.

Dincolo de tehnologiile de la bord, Audi Skysphere marchează o schimbare radicală în designul mărcii. Potrivit lui Gael Buzyn, cel care conduce studioul de design Audi din Malibu, multe dintre elementele conceptului vor ajunge pe viitoarele modele de serie. Conceptul va fi prezentat oficial publicului pe 13 august, în cadrul Monterey Car Week.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide