Honda E poate încărca o altă mașină electrică – VIDEO

Autor: George Cristea acum 2 ani Știri auto

Toată lumea știe că mașinile electrice se încarcă la priză, dar puțini știu că există mașini electrice care pot încărca alte mașini electrice. Honda E este un caz rar de mașină care dispune de un inverter atât de puternic, încât poate încărca o altă mașină electrică. Cu toate acestea, eficiența este prea scăzută pentru ca a ne convinge de utilitatea acestei funcții.

Intră în Galeria FOTO

Honda E este modelul de oraș cu propulsie electrică al japonezilor, care dispune de o facilitate interesantă. La bordul mașinii se află o priză capabilă să livreze curent de 220 V pentru a alimenta consumatori cu o putere maximă de 1500 de wați. Puține mașini dispun de un invertor atât de puternic, iar Honda E este una dintre ele. Cu o astfel de priză, se poate alimenta un cuptor cu microunde, un espressor sau chiar un radiator. Ideal pentru camping, nu? Numai că nu trebuie uitat că Honda E are totuși o baterie mică, de 35,5 kWh.

Un japonez s-a gândit însă să dea o cu totul altă utilitate acestei prize, încercând să încarce de la ea o altă mașină electric – o Tesla Model 3. Pentru asta, a folosit un cablu de încărcare cu curent limitat la 6 amperi, ceea ce permite lui Model 3 să extragă curent din Honda E ca un consumator de circa 1,4 kW. Japonezul nu a dorit să forțeze mai mult circuitul electric al modelului Honda.

Cât de eficient poate încărca Honda E o altă mașină electrică?

Honda E avea un nivel de încărcare de 94% în momentul în care a început experimentul, în timp ce Model 3 avea un nivel de încărcare de 20,6% sau 17,6 kWh rămași în baterie. După două ore de încărcare, nivelul bateriei  din Honda E a scăzut la 84%, ceea ce înseamnă că citadina japoneză a pierdut în jur de 2,9 kWh.

În același timp, Model 3 a ajuns la un nivel de încărcare de 23,8% sau 19,8 kWh, ceea ce înseamnă că a primit cam 2,2 kWh. Restul până la 2,9 kWh s-au pierdut, astfel, în procesul de încărcare, de unde rezultă o eficiență relativ scăzută a acestui proces.

Chiar dacă nu este un proces eficient, încărcarea unei alte mașini electrice se poate dovedi utilă atunci când te afli într-o situație de urgență. Sau, doar un experiment interesant, pe care să-l arăți fanilor pe Youtube.

sursa: Electrek

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide