Honda E poate încărca o altă mașină electrică – VIDEO

Autor: George Cristea 08 iul. 2020 Știri auto

Toată lumea știe că mașinile electrice se încarcă la priză, dar puțini știu că există mașini electrice care pot încărca alte mașini electrice. Honda E este un caz rar de mașină care dispune de un inverter atât de puternic, încât poate încărca o altă mașină electrică. Cu toate acestea, eficiența este prea scăzută pentru ca a ne convinge de utilitatea acestei funcții.

Intră în Galeria FOTO

Honda E este modelul de oraș cu propulsie electrică al japonezilor, care dispune de o facilitate interesantă. La bordul mașinii se află o priză capabilă să livreze curent de 220 V pentru a alimenta consumatori cu o putere maximă de 1500 de wați. Puține mașini dispun de un invertor atât de puternic, iar Honda E este una dintre ele. Cu o astfel de priză, se poate alimenta un cuptor cu microunde, un espressor sau chiar un radiator. Ideal pentru camping, nu? Numai că nu trebuie uitat că Honda E are totuși o baterie mică, de 35,5 kWh.

Un japonez s-a gândit însă să dea o cu totul altă utilitate acestei prize, încercând să încarce de la ea o altă mașină electric – o Tesla Model 3. Pentru asta, a folosit un cablu de încărcare cu curent limitat la 6 amperi, ceea ce permite lui Model 3 să extragă curent din Honda E ca un consumator de circa 1,4 kW. Japonezul nu a dorit să forțeze mai mult circuitul electric al modelului Honda.

Cât de eficient poate încărca Honda E o altă mașină electrică?

Honda E avea un nivel de încărcare de 94% în momentul în care a început experimentul, în timp ce Model 3 avea un nivel de încărcare de 20,6% sau 17,6 kWh rămași în baterie. După două ore de încărcare, nivelul bateriei  din Honda E a scăzut la 84%, ceea ce înseamnă că citadina japoneză a pierdut în jur de 2,9 kWh.

În același timp, Model 3 a ajuns la un nivel de încărcare de 23,8% sau 19,8 kWh, ceea ce înseamnă că a primit cam 2,2 kWh. Restul până la 2,9 kWh s-au pierdut, astfel, în procesul de încărcare, de unde rezultă o eficiență relativ scăzută a acestui proces.

Chiar dacă nu este un proces eficient, încărcarea unei alte mașini electrice se poate dovedi utilă atunci când te afli într-o situație de urgență. Sau, doar un experiment interesant, pe care să-l arăți fanilor pe Youtube.

sursa: Electrek

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide