CES 2015: BMW mai face un pas spre maşinile complet autonome

Autor: Adrian Mihălţianu acum 6 ani Știri

Încă de la ediţia 2014 a Consumer Electronics Show (CES), BMW a făcut o demonstraţie spectaculoasă despre cum plăcerea de a conduce se refelectă şi în condusul autonom: un BMW Seria 2 Coupe s-a deplasat într-un stil deosebit de sportiv, cu drift-uri, pe circuit, într-un mod complet autonom.

De data asta, la salonul CES 2015 (6-9 ianuarie, Las Vegas), BMW vrea să demonstreze posibilitatea unui condus fără nici un fel de coliziuni. Vorbim practic de al doilea pas înspre maşinile complet autonome, ţinta fiind aceea ca la orizontul anilor 2020 să ne putem deplasa cu maşina fără accidente, în modul complet automat, fără a mai fi necesară intervenţia şoferului.

Pentru a fi capabil de deplasare fără niciun fel de accident, un automobil trebuie să ştie în permanenţă care este poziţia sa exactă, la nivel de centimetri, dar şi să recunoască mediul din jurul său, inclusiv obiectele aflate în mişcare sau care se pot pune în mişcare.

Maşina poate parca singură, fără ca şoferul să mai fie prezent în habitaclu

Inginerii de la BMW au dezvoltat un prototip de BMW i3 dotat cu patru scanere laser avansate, care înregistrează mediul şi identifică cu precizie obstacole precum coloanele, de exemplu, într-o parcare supraetajată. Dacă automobilul se apropie prea repede de un zid sau o coloană, sistemul frânează automat pentru a preveni ameninţarea de coliziune. Cu mare precizie şi cu spaţiu de rezervă, automobilul este oprit complet. În cazul în care conducătorul virează pentru evitarea obstacolului sau schimbă direcţia, sistemul eliberează frâna. Acest sistem susţine şoferul într-un mediu cu vizibilitate redusă şi are o contribuţie suplimentară la îmbunătăţirea siguranţei şi a confortului. Evident, şoferul poate interveni în orice moment pentru a prelua controlul.

Parcare complet automată în parcări supraetajate, BMW se alătură trendului

BMW se alătură trendului de creare de maşini capabile să se parcheze absolut singure, printr-un sistem propriu, numit Remote Valet Parking. Acesta combină informaţiile de la scanerele cu laser cu harta digitală a a spaţiului de parcare, de exemplu o parcare supraetajată. În cazul în care conducătorul utilizează smartwatch-ul pentru activarea Remote Valet Parking Assistant, sistemul va vira automobilul independent prin diferitele etaje, în timp ce conducătorul este deja ieşit din automobil şi se îndreaptă spre întâlnirea de afaceri.

Maşini bântuind singure prin parcare. Ceva obişnuit în 2020

Remote Valet Parking Assistant este aşadar un sistem complet automat care recunoaşte particularităţile structurale ale parcării şi virează cu siguranţă printre obstacole care pot apărea în mod neaşteptat – precum automobile parcate incorect. Când BMW i3 a ajuns la locul de parcare, automobilul se închide singur şi aşteaptă să fie apelat prin smartwatch şi comandă vocală. După aceasta, Remote Valet Parking Assistant complet automat calculează timpul exact când conducătorul vine la automobil şi porneşte BMW i3 astfel încât să sosească la ieşirea parcării în momentul potrivit.

Navigaţie fără semnal GPS

Esenţial pentru o deplasare autonomă este stabilirea cu exactitate a poziţiei maşinii în spaţiu. Cei de la BMW au reuşit să obţină un control complet automat al automobilului prin conectarea sistemului de senzori ai acestuia şi a hărţii digitale. Aceasta evită dependenţa de semnalul GPS, care nu este cel mai precis sau poate lipsi complet în parcările supraetajate. Pe lângă senzorii laser, automobilul de cercetare are la bord atât unităţile de procesare, cât şi algoritmii necesari, ceea ce înseamnă că-şi poate determina poziţia exactă în parcare, poate monitoriza perfect mediul înconjurător şi poate efectua navigaţie independentă şi complet automată. Nu este necesar ca parcările să fie echipate, de exemplu, cu infrastructură complexă pentru a permite automobilelor să se orienteze şi să navigheze în siguranţă.

Volanul se învârte singur. Visul multor domnişoare, dar nu numai

Sistemul marchează mulţi ani de evoluţie continuă a condusului autonom pentru maneverele de parcare. Deja în 2006, BMW prezenta un prototip, bazat pe generaţia anterioară de BMW Seria 7, care controla complet autonom intrarea şi ieşirea din spaţiile înguste de parcare. Astfel conducătorul evita problemele de a ieşi din automobil acolo unde spaţiul este limitat. O dată cu lansarea noilor BMW i3 şi BMW X5, la sfârşitul anului trecut, BMW a prezentat un sistem de parcare laterală autonom pe un automobil de serie. Tot ce trebuie să facă conducătorul auto este să ţină apăsat butonul dedicat şi atuomobil face absolut toate manevrele autonom: schimbul de viteze, acceleraţie, frână, controlul volanului.

Condusul autonom, frontiera următoare

Merită menţionat că BMW este unul dintre pionierii condusului autonom, prin sistemul BMW Active Assist, care permite implementarea sistemelor parţial şi complet automate.

Încă din octombrie 2009, BMW Group a oferit o demonstraţie de condus automat avansat pe trasa ideală a buclei Nordschleife de la Nürburgring – cel mai dificil circuit din lume – în cadrul proiectului de cercetare BMW Track Trainer. Ulterior, BMW Track Trainer – dezvoltat de inginerii de la BMW Group Research and Engineering – a fost testat cu succes pe circuitele de curse de la Laguna Seca, Zandvoort şi Valencia, dar şi pe cele din Germania, de la Hockenheim şi Lausitz. În condiţiile extreme pe aceste circuite, cercetătorii au acumulat o experienţă practică importantă pentru controlul şi poziţionarea automobilului.

Dezvoltări suplimentare importante au fost oferite şi de proiectul de cercetare intitulat BMW Emergency Stop Assistant. În cazul în care conducătorul suferă o problemă, de exemplu o urgenţă medicală precum un atac de cord, automobilul comută în modul de condus automat şi poate vira în siguranţă spre marginea drumului, apoi să iniţieze un apel de urgenţă.

Nu-ţi mai cauţi maşina, vine ea la tine

La mijlocul anului 2011, un automobil de teste de la BMW Group a rulat pe autostrada A9, de la München spre Nürnberg, fără nici o intervenţie din partea conducătorului. În acelaşi timp, acest prototip de cercetare a fost dezvoltat continuu. Automobilul frânează, accelerează şi depăşeşte complet independent. Aceste intervenţii sunt realizate în funcţie de situaţiile de moment din trafic, pe un interval al vitezei cuprins între 0 şi 130 km/h, în conformitate cu codul rutier pentru autostrăzi. Până acum, specialiştii au parcurs în teste aproximativ 20.000 de kilometri. Automobilul este echipat cu sisteme de senzori precum lidar, radar, ultrasunete şi camere video ce înregistrează pe toate direcţiile.

Din ianuarie 2013, BMW Group colaborează cu Continental, furnizor internaţional auto, având ca obiectiv dezvoltarea proiectului. Obiectivul primordial al acestui parteneriat este de a pune bazele pentru funcţii de condus automat avansat până în 2020 şi ulterior.

Niveluri diferite de automatizare a automobilului

Sistemele de asistenţă sporesc siguranţa şi confortul în trafic, chiar dacă variază gradul de susţinere a conducătorului. Cel mai înalt nivel de automatizare este oferit de sistemele de asistenţă complet automatizate.

Funcţiile de condus sunt considerate complet automatizate dacă nu mai trebuie monitorizate de către conducător. Acest lucru este valabil şi dacă nu mai este necesară prezenţa conducătorului în automobil – aşa cum este cazul Remote Valet Parking Assistant complet automat.

Predecesorii condusului complet automat sus sistemele automate avansate, care nu trebuie să fie monitorizare continuu de către conducător. Acestea preiau direcţia liniară (mişcări înainte şi înapoi) şi cea transversală (mişcări laterale cu ajutorul volanului) ale automobilului.

Cam aşa am putea merge în 2025 în ambuteiajele din trafic. Cu spatele la direcţia de mers şi picioarele pe televizor. Dăă?

În contrast cu sistemele complet automate, sistemele parţial automate preiau controlul direcţiei liniare şi transversale ale automobilului (precum Traffic Jam Assistant, lansat cu BMW Seria 5 face-lift şi extins treptat către întreaga gamă de modele, inclusiv BMW Seria 2 Actie Tourer), dar trebuie să fie monitorizate permanent de către conducător.

În schimb, sistemele asistate (cum este pilotul automat cu funcţie start-stop) oferă doar ajutor conducătorului în manevrele de acceleraţie/frână.

Cum spuneam, la orizontul anului 2020, multe dintre aceste sisteme vor fi fost deja implementate pe maşini, iar la mijlocul deceniului următor maşinile autonome vor fi deja o realitate pe străzi. Urmează zece ani extrem de interesanţi!Comentarii
Inchide