Cum să negociezi preţul unei maşini

Autor: Adrian Mihălţianu 14 aug. 2014 Știri auto
Cum să negociezi preţul unei maşini

În primul rând este foarte important să ştii ce maşină vrei să cumperi.

La o valoare dată de bani, există mai multe mărci şi modele care se încadrează în suma respectivă. Te-ai hotărât exact la marcă şi model? Mai departe lucrurile se pot aprofunda. Mai exact, dotările maşinilor sunt diverse mai ales dacă discutăm despre clase diferite de maşini – eşti sigur că vrei să iei o maşină mare, dar mai scumpă, în locul uneia mai mici, dar mai dotată? Mai departe, poţi să întâlneşti maşini din clase superioare, dar de vârste considerabile. Eşti sigur că vrei neapărat o maşină premium, dar mai veche, în detrimentul uneia mai noi, dar „normale”? Concluzionând, este bine să ştii clar ce maşină vrei să cumperi, ce specificaţii tehnice şi ce dotări minime îţi doreşti şi, evident, totul trebuie să se încadreze în bugetul alocat.

Verifică la sânge preţul

După ce te-ai hotărât asupra modelului este foarte important să vezi preţul cerut pentru respectivul model în mediul online. Site-urile de anunturi auto cu maşini second hand sunt un instrument foarte bun atunci când încercăm să aflăm preţul mediu al unei maşini. Ştiind şi acest lucru, care este preţul mediu de vânzare pentru modelul ales, poţi să începi să contactezi diferiţi vânzători şi să te întâlneşti cu ei pentru vizionarea maşinii. Ca idee, faci o afacere atunci când preţul obţinut de tine e mai mic decât media, pentru anul şi dotările respective. Atenţie să nu fie prea mic, caz în care e clar că ţi se trage o ţeapă!

Verifică la sânge documentele maşinii

O altă „unealtă” de negociere este solicitarea documentelor care atestă efectuarea operaţiilor de mentenanţă cerute de producător. Adică, să întrebi de existenţa unui caiet de service, să verifici ce operaţiuni au fost făcute . Dacă maşina se apropie sau a trecut de perioada unor intervenţii majore, precum schimbarea distribuţiei sau a ambreiajului, este indicat să întrebaţi dacă operaţiunile au fost efectuate. Preţul acestora poate să fie destul de ridicat, în funcţie de marcă şi model, fapt care constituie motiv de micşorare a preţului. Categoric, este aproape evident ca daunele vizibile ale caroseriei mai reduc din preţul cerut de către vânzător.

Verifică starea tehnică efectivă a maşinii

Ia cu tine un prieten mecanic care să poată privi cu un ochi critic respectiva maşină. Fă o tură cu ea, de faţă cu proprietarul, şi fii atent la orice neajuns. Menţionează absolut toate neajunsurile maşinii faţă de proprietar, pentru a-l pregăti pentru o diminuare a preţului. Cea mai bună variantă este să faceţi inspecţia tehnică a maşinii intr-o reprezentanţă a mărcii alese care poate oferi şi un istoric de service. 

Desigur, acestea sunt doar câteva elemente prezente într-un proces de negociere, totul depinde de calităţile dumneavoastră. Noi nu putem să vă urăm decât: spor la cumpărături!

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide