De ce au fost eliminate banchetele din faţă de la maşini

Autor: Marius Vișan 17 mai 2016 Știri auto

Când vinde vorba de evoluţia maşinilor putem spune că exista o mulţime de caracteristici şi dotări care au fost eliminate în decursul timpului. Una dintre ele, care azi ni se pare foarte ciudată, a fost bancheta din faţă. Pentru a creşte confortul şi sportivitatea maşinilor banchetele montate în partea din faţă a maşinii au fost înlocuite încet încet cu scaune individuale, asemănătoare cu cele pe care le vedem azi la majoritatea maşinilor.

Banchetele din faţă au dominat istoria auto timpurie pentru că erau mai ieftine şi mai potrivite pentru a transporta mai mulţi pasageri. Aceste tipuri de banchete se portiveau oarecum şi vitezelor reduse cu care se circula pe autostradă şi lipsei centurilor de siguranţă.

Dar lucrurile au evoluat, iar influenţele europene de după Al Doilea Război Mondial au reconfigurat industria auto americană şi scaunele din faţă ale maşinilor.

Maşinile sport europene accesibile au sosit în SUA şi au adus cu ele tendinţa de a dota maşinile cu scaune individuale.

Primele modele care au adoptat moda scaunelor individuale în industria auto americană au fost Chevrolet Corvette.

Pe lângă influenţele europene, banchetele au fost eliminate pentru o serie de motive. Chrysler a renunţat complet la ele în 2004, urmat de Ford în 2011, în principal din cauza preferinţelor clienţilor. Procentul redus de clienţi care alegeau maşini cu astfel de dotării fiind din ce în ce mai mic.

Într-un interviu acordat în 2004 de către directorul de la General Motors acesta spunea: „Clienţii par să fi decis problema … Motivul pentru care am renunţat la banchete a fost faptul că cererea a scăzut.” El a mai spus că dacă s-ar încerca o revenire oamenii ar fi nemulţumiţi, pentru că acum aceştia preferă scaunele individuale.

Banchetele au dispărut şi din motive de siguranţă. Airbag-urile pot oferi o protecţie mai eficientă pentru doi pasageri, în partea din faţă, decât pentru trei.

Acum dacă ne mai gândim la scopul în care unii şi unele folosesc banchetele din maşină, parcă ar fi fost bine să fi rămas pentru confort. Vorba aia, cine nu a folosit o dată în viaţă maşina pe post de pat matrimonial, a trăit un pic degeaba.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide