În ce ţară din UE s-a renunţat la obligativitatea pneurilor de iarnă şi de ce

Autor: Oraan Mărculescu 03 oct. 2013 Știri auto
În ce ţară din UE s-a renunţat la obligativitatea pneurilor de iarnă şi de ce

Este vorba despre Belgia, unde secretarul de stat pentru mobilitate, Melchior Wathelet, a anunţat că, începând din acest an, se suspendă obligativitatea ca şoferii să-şi echipeze maşinile cu pneuri de iarnă, acest lucru devenind doar o recomandare pentru sezonul zăpezii.

Cum este posibil aşa ceva?

Ei bine, conform unui studiu realizat de institutul pentru securitatea rutieră, s-a ajuns la concluzia că doar 2% dintre accidentele anuale de pe şoselele şi autostrăzile belgiene sunt cauzate de zăpadă şi de pneurile neconforme.

În plus, încă din timpul toamnei circa 90% dintre camioane şi tiruri sunt deja echipate cu pneuri de iarnă, datorită şoferilor prevăzători şi a patronilor responsabili, deci nu forţaţi de lege. Iar problemele camioanelor care rămân blocate survin de cele mai multe ori pe fondul repartizării ineficiente a încărcăturii, indiferent că sunt sau nu echipate cu pneuri de iarnă.

Prin urmare, autorităţile consideră arhaică obligarea prin lege a şoferilor să-şi echipeze maşinile cu pneuri de iarnă. În schimb, au decis că e mai important să pună accentul pe campanii de conştientizare a şoferilor de a adopta un stil de conducere cât mai preventiv.

Ca o notă personală: probabil belgienii nu realizează potenţialul pe care îl are o astfel de lege de a aduce bani la buget prin amenzile usturătoare

Voi ce credeţi:

ÎN ROMÂNIA AR TREBUI LUAT EXEMPLUL BELGIENILOR?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide