Mazda la Salonul Auto de la Los Angeles

Mazda va prezenta în premieră la Salonul Auto de la Los Angeles 2010 versiunea pentru America de Nord a noii Mazda5 şi conceptul Shinari.

De la lansarea din 2005 Mazda5 a redefinit segmental monovolumelorcompacte prin introducerea celor şapte locuri configurabile pe treirânduri de scaune şi a stilului şi dinamicii nemaiîntâlnite pânăatunci la nici un alt model din segment. În plus, prima generaţieMazda5 a fost primul monovolum care oferea două uşi spateculisante. Astfel de dotări şi echipamente destinate săcrească plăcerea condusului se regăsesc la toate modelele Mazda şisunt reunite sub denumirea "Zoom-Zoom".

Mazda5 integrează elemente din limbajul de design Nagare, care,inspirat de natură, prezintă atribute elegante în premieră pentrumodelele contemporane. Schimbările trec de nivelul caroseriei,modelul fiind echipat cu două motorizări pe benzină, de1.8l şi 2l care furnizează 115 CP, respectiv 150CP. Acestea pot fi cuplate la o cutie manuală cu 6rapoarte, împreună oferind performanţe notabile atât din punct devedere al consumului cât şi al dinamicii. Motorul de 2l DISI poatefi echipat cu sistemul unic Mazda i-STOP, care permite reducereasemnificativă a consumului de combustibil prin oprirea şirepornirea automată a motorului în timpul staţionăriiautovehiculului la semafor sau în trafic. Gama de motoare va ficompletată la începutul anului următor cu un propulsordiesel de 1.6l şi 116 CP.

Cea de-a doua atracţie a standului Mazda va fi premieraconceptului Shinari, primul model careîncorporează noul limbaj de design Mazda - Kodo, caresemnifică "Sufletul mişcării". Sub îndrumarea lui IkuoMaeda, noul Director de Design al constructorului, Shinari readuceîn prim plan elemente specifice seriei de concepte Nagare şi lepoziţionează la un nivel superior. La fel ca în cazul oricăruiconcept, este posibil ca doritorii să nu vadă niciodată unul caresă intre în producţia de serie, însă Shinari le indică designerilornoi modalităţi de a explora simbolistica formelor şisuprafeţelor.

Shinari este un real exerciţiu de design încorporat într-uncoupe sport cu patru locuri care exprimă perfect tema de designKodo. Cuvântul japonez "shinari" semnifică rezistenţa şisupleţea obiectelor foarte dure, cum ar fi oţelul saubambusul, când se află în tensiune. Acestea se referă totodată laaspectul unei persoane sau animal atunci când îşi flexează corpulpentru a pregăti o mişcare rapidă.