Nebunie sau patriotism? Cum şi-au folosit ruşii maşinile de Ziua Victoriei

Autor: Adrian Mihălţianu 14 mai 2014 Știri auto

La anul, în 2015, vor fi trecut exact 70 de ani de la finalul celui de-al doilea război mondial, probabil cea mai importantă lecţie de istorie pe care omul modern nu a reuşit să o înveţe cum trebuie, dacă ne uităm la cât de îngrijorător evoluează situaţia în Ucraina şi la jocul ”cine intimidează pe cine” pe care îl joacă marile puteri, cu precădere Rusia şi SUA.

De ce îşi recondiţionează unii IMS-urile şi GAZ-urile, ca să atace din nou Germania?

Cel de-al doilea război mondial s-a încheiat în mod oficial pe data de 9 mai 1945, când Germania a semnat actul de capitulare, iar Rusia şi-a adjudecat rolul de salvator al planetei. Prin urmare, data de 9 mai este sărbătorită de 49 de ani încoace în stil grandios, iar anul acesta nu a făcut excepţie de la regulă, Putin transformând festivităţile într-o adevărată desfăşurare de forţe.

Maşină rusească, ediţia limitată ”un tanc pentru fiecare rus”

Ei bine, veţi spune, şi care e legătura cu maşinile?! Păi iată că există o legătură chiar strânsă, deoarece ideea de zi a victoriei s-a viralizat printre ruşi, aceştia demonstrându-şi patriotismul într-un mod inedit: îşi transformă maşinile în ”arătări” care amintesc de război, transformându-le metaforic (şi cu ajutorul cartonului şi vopselei) în tancuri, lansatoare de katiuşe sau alte utilaje de război.

Remember Katiuşa? Nu, nu vreo blondină focoasă, ci teribilele baterii de rachete ruseşti

Oricât de amuzantă ar putea părea această modă, există şi un mic semnal de alarmă: anul acesta, pe lângă mesajul clasic ”Ocupaţi Berlinul”, pe multe maşini a apărut un mesaj extins ”Ocupaţi Berlinul şi Maidanul”. Adică o referire directă la ”maidanul” din Kiev, capitala Ucraineim unde au izbucnit mişcările de stradă. Un sprijin subliminal pe care populaţia îl acordă autorităţilor de la Moscova?!

Acestui şoferi i s-a spus de prea multe ori că are ”o maşină mare cât un tanc”. Simţea lipsei turelei…

Trecând de implicaţiile psiho-politice, nu ne rămâne decât să ne amuzim (sau să ne îngrozim, după caz) de inventivitatea ruşilor care şi-au sacrificat maşinile în moduri din cele mai ciudate pentru a-şi dovedi patriotismul. Sau doar apartenenţa la un curent devenit cool.

VEZI MAI MULTE IMAGINI ÎN GALERIA FOTO

E vreo diferenţă între fanii Zilei Victoriei şi cei ai filmelor Fast & Furious?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide