Propunere guvernamentală: detectoarele de alcool standard în maşini

La început a fost doar o invenţie, apoi a atras atenţia organelor de poliţie, iar acum poate deveni dotare obligatorie pentru maşini: detectorul de alcool. Este o propunere făcută de senatorii americani.

Propunere guvernamentală: detectoarele de alcool standard în maşini Propunere guvernamentală: detectoarele de alcool standard în maşini

Cei pentru care alcoolul la volan nu este o problemă (deşi e una foarte mare,care duce la foarte multe accidente mortale în fiecare an în toateţările) îl pot blama pe senatorul american TomUdall, care a înaintat senatului o propunere de lege,prin care detectoarele de alcool să devină echipare de serie pentrumaşini.

Nu de mult, ruşii au venit cu o invenţie,Alcolaser, detectorul de alcool de ladistanţă, pentru care guvernul rus are planuri destul deserioase. Acum, iată că americanii împing limitele mai departe şivor să-i bage în joc şi pe producătorii auto.

Propunerea senatorului american înseamnă alocarea unuibuget de 60 milioane de dolari în cadrul programului ROADSSAFE (Research of Alcohol Detection Systems for StoppingAlcohol-related Fatalities Everywhere - cercetarea în domeniulsistemelor de detectare a alcoolului pentru stoparea accidentelorfatale). Proiectul pilot ar urma să dureze 5 ani, iar datelestrânse de NHTSA ar trebui să fie suficiente pentru ca senatulamerican să ia o decizie în acest sens.

Conform senatorului american, anual au loc peste 10.000de decese din cauza accidentelor provocate de alcoolul la volan,iar programul ROADS SAFE ar urma să reducă acest număr cu9.000 - adică 90% mai puţine accidente mortale, doar înUSA! În condiţiile în care, doar în 2009, au fost arestaţi 1,4milioane de şoferi beţi la volan, iar studii independente au arătatcă aproximativ 150 de milioane de americani au condus sub influenţaalcoolului.

Pentru moment, nu sunt date detalii despre modalităţiletehnologice pentru integrarea dispozitivelor în maşini, acest lucrufăcând obiectul altui studiu, focusat pe tehnologie. Însă criticilenu au întârziat să apară: American Beverage Institute (institutulamerican pentru băuturi, organizaţie care reprezintă intereselerestaurantelor şi barurilor) consideră că modul de viaţă alamericanilor va fi afectat drastic dacă nu li se va permite să bearezonabil şi să-şi conducă maşinile.

La noi, încă nici un semn în aceasă direcţie, în afara filtrelororganizate de poliţie şi a unor vagi campanii de conştientizare aşoferilor cu privire la riscurile condusului sub influenţaalcoolului.

Voi ce credeţi?

E O IDEE BUNĂ MONTAREA DETECTOARELOR DE ALCOOLÎN MAŞINI?