Scandalul Nissan: Fostul director Carlos Ghosn acuză Guvernul japonez că a conspirat împotriva sa împreună cu executorii firmei

Autor: ProMotor 25 oct. 2019 Știri auto
Scandalul Nissan: Fostul director Carlos Ghosn acuză Guvernul japonez că a conspirat împotriva sa împreună cu executorii firmei

Avocaţii lui Carlos Ghosn au acuzat guvernul japonez că a conspirat împotriva clientului lor, împreună cu procurorii şi conducerea executivă a Nissan, anunță BBC.

Ghosn, care a fost arestat anul trecut pentru pentru că a încălcat conduita financiară, se confruntă cu mai multe acuzaţii în Japonia. Avocaţii săi spun că instanţa din Tokyo ar trebui să renunţe la toate acuzaţiile împotriva sa din cauza „acţiunilor ilegale” ale procurorilor.

Cazul procurorilor ar fi fost „motivat politic” şi ar cuprinde anumite „acţiuni ilegale” care ar fi fost comise de către procurori, potrivit avocaţilor lui Ghosn.

„Urmărirea penală împotriva lui a rezultat dintr-o înţelegere între procurori, oficialii guvernamentali de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei şi directorii de la Nissan, care au format un grup de lucru secret pentru a suspenda acuzaţiile de infracţiuni”, au spus avocaţii.

Aceştia au spus că obiectivul era să-l îndepărteze pe Ghosn din funcţia sa de şef al alianţei Renault-Nissan pentru a-l împiedica să fuzioneze cele două companii, fapt „care ar fi ameninţat autonomia uneia dintre bijuteriile industriei japoneze sub pavilionul francez”.

Carlos Ghosn este cercetat pentru că ar fi profitat de fondurile companiilor Nissan şi Renault de-a lungul mai multor ani. Acesta a intentat recent un proces în Olanda împotriva companiilor Nissan Motor şi Mitsubishi Motors, care l-au îndepărtat din poziţia de preşedinte al Consiliului de administraţie al alianţei anul trecut sub acuzaţia de delapidare

Ghosn a căzut în dizgraţie anul trecut, după ce a fost arestat în Japoania şi concediat de Nissan pe baza unor acuzaţii de comportament financiar necorespunzător. Executivul neagă acuzaţiile şi a ieşit în aprilie pe cauţiune, contra sumei de 4,5 milioane de dolari.

Printre alte acuzaţii de fraudă, Nissan şi Mitsubishi au spus că Ghosn au primit în mod incorect compensaţii de 9 milioane de dolari din partea joint-venture-ului.

Cheltuielile suspecte făcute de Ghosn când era preşedinte al Consiliului de administraţie Renault şi Nissan se ridică al 11 milioane de euro, a anunţat constructorul francez în iunie.

Carlos Ghosn are cetăţenie franceză, libaneză şi braziliană, dar a optat pentru Olanda drept domiciliul său fiscal din cauza climatului fiscal mai blând.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide