STUDIU: Câte zile din viaţă pierzi pentru că stai blocat în trafic

Autor: Iulian Dnistran 09 iul. 2014 Știri auto

Te-ai întrebat vreodată cât timp pierzi în fiecare zi din cauza ambuteiajelor din trafic? Timp preţios, pe care ai putea să-l foloseşti pentru a face ceva productiv, în loc să consumi combustibil stând pe loc.

Ei bine, cineva s-a gândit la toate acestea şi vine să îţi răspundă la întrebarea pe care ţi-ai pus-o (sau nu). Potrivit celui mai noi raport TomTom Traffic Index, care priveşte situaţia din China – unde numărul de maşini creşte în fiecare zi, la fel ca ciupercile după ploaie – un şofer obişnuit pierde nu mai puţin de nouă zile în fiecare an în blocajele din trafic. Astfel, dacă luăm în considerare o medie de viaţă de 61,5 ani, asta înseamnă că un chinez pierde 553 de zile într-o viaţă blocat în trafic. Adică un an şi jumătate.

Doar una dintre cozile care ne aşteaptă atunci când urcăm la volan

Totodată, dacă ne apropiem de România, aflăm – dintr-un studiu realizat în 2013 – că un britanic de rând pierde 99 de zile din viaţă blocat în trafic. Cu alte cuvinte, deşi multe dintre autostrăzile din Marea Britanie sunt foarte aglomerate, iată că în China există o problemă extrem de gravă în ceea ce priveşte fluidizarea traficului. Şi, deşi pare să nu fie problema noastră, ea ajunge să ne afecteze şi pe noi dacă ne gândim că gazele toxice emise de toate acele maşini din China care stau, în loc să se mişte, ajung, în cele din urmă, şi la nasurile noastre – mai devreme sau mai târziu.

În România, un astfel de studiu nu a fost desfăşurat niciodată, însă sunt destul de sigur că dacă s-ar pune la cale aşa ceva, datele din Bucureşti ar fi îngrijorătoare.

Este suficientă o privire rapidă peste datele din Google Maps pentru o zi de luni la ora nouă dimineaţa pentru a vedea cât de prost stă Bucureştiul la fluidizarea traficului (traficul e blocat acolo unde e roşu)

Tu ce spui: cât timp pierzi în fiecare zi blocat în trafic?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide