VIDEO: Cum arată autostrăzile Timişoara – Lugoj şi Lugoj – Deva, în lucru

Autor: Adrian Mihălţianu 20 mart. 2015 Știri auto
VIDEO: Cum arată autostrăzile Timişoara – Lugoj şi Lugoj – Deva, în lucru

Lucrările de pe autostrada care leagă Timişoara de Sibiu ar trebui să fie finalizate anul acesta, dacă este să ne luăm după autorităţi. Totuşi, deşi pe anumite tronsoane lucrările au avansat foarte bine, pe altele au bătut pasul pe loc, aşadar apar semne de întrebare cu privire la data reală a finalizării lor. După cum veţi vedea mai jos, pe o porţiune însemnată este imposibil ca lucrările să fie terminate înainte de finalul anului, cu implicaţii directe în buzunarul nostru: vom pierde banii europeni şi vom plăti autostrada din buzunar!

Conform imaginilor filmate de Interfly pentru forumul peundemerg.ro, pe tronsonul Timişoara – Lugoj, lotul 2, lucrările au trecut de 60%, pe alocuri fiind turnat şi asfaltul. Această bucată de 25.6 kilometri ar trebui să fie gata până la finalul lui 2015, deşi contractul ar permite finalizarea şi în 2016. Se lucrează din plin, după cum puteţi vedea în imaginile de mai jos:

Pe porţiunea Lugoj – Deva, lucrurile diferă în funcţie de tronson. Tronsonul 1 este deja finalizat, dar tronsoanele 2 şi 3 sunt doar în stadii incipiente de execuţie: 6,46% pentru Lotul 2 şi 3,92% pentru Lotul 3. De altfel, din imaginile de mai jos puteţi vedea că, practic, nu există niciun fel de şansă ca vreunul dintre aceste loturi să fie dat în folosinţă în 2015, în ciuda afirmaţiilor directorului CNADNR (deja mincinoase, având în vedere stadiul efectiv al lucrărilor).

Mai mult, după cum se poate vedea, sunt necesare lucrări complexe, inclusiv poduri şi viaducte, în special pentru a traversa zona dealurilor. Aceste lucrări nu sunt nici măcar avizate integral, fapt care pune sub semnul întrebării inaugurarea acestor porţiuni de autostradă chiar şi în 2016!

Lotul 4, deşi aflat într-un stadiu mai avansat de execuţie (23%), necesită ample lucrări de traversare a dealurilor şi a Mureşului, iar stadiul lucrărilor pune sub semnul îndoielii chiar şi respectarea termenului de finalizare în mai 2016

Vom plăti această autostradă din banii noştri, din cauza incompetenţei autorităţilor

Cel mai trist şi revoltător lucru este că această porţiune de autostradă a fost întârziată nepermis de mult încă din stadiul atribuirii contractului în urma licitaţiei – schimbarea de guverne a făcut ca licitaţia din aprilie 2012 (şi-aşa mult întârziată sub guvernele precedente) să-şi afle câştigătorul abia pe 23 mai 2013. Contestaţiile care au urmat au făcut ca ordinul de începere a lucrărilor să vină în noiembrie 2013, dar întreg anul 2014 a fost practic pierdut din cauza problemelor birocratice şi a incompetenţei – de la probleme cu arii protejate şi cimitire ilegale de pe traseu, la soluţii tehnice improprii pentru traversarea râului Mureş.

Din acest motiv, dacă această parte de autostradă nu va fi gata până la 31 decembrie 2015 (şi, după cum arată lucrările, nu există nicio şansă ca acestea să se finalizeze), statul român va trebui să suporte de la buget costul de peste 800 de milioane de euro al lucrărilor. Responsabili? Guvernul Boc şi Guvernul Ungureanu, sub care s-a pierdut enorm de mult timp cu pregătirea licitaţiilor, dar mai ales Guvernul Ponta, care a tergiversat fără motiv timp de un an de zile procedurile birocratice pentru pornirea acestor lucrări.

Cu alte cuvinte, realist vorbind, vom putea circula de la Lugoj la Nădlac pe autostradă cel devreme în această toamnă, iar de la Sibiu la Nădlac cel devreme în toamna lui 2016, pe o bucată de autostradă care nu va mai fi acoperită din fonduri europene, ci din buzunarul nostru. Să-i mulţumim domnului Dan Şova pentru acest lucru, cel care afirma acum un an că nu se pune problema ca această parte de autostradă să nu fie gata până în octombrie 2015.

Sursa video: peundemerg.ro

Bine aţi (re)venit în România!

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide