VIDEO. 5 lucruri pe care nu ar trebui să le faci la o maşină cu transmisie automată

Autor: ProMotor 09 mart. 2016 Știri auto
VIDEO. 5 lucruri pe care nu ar trebui să le faci la o maşină cu transmisie automată

 


Cutiile de viteze automate au cunoscut o evoluţie impresionantă în ultima perioadă. În România majoritatea maşinilor sunt dotate cu transmisii manuale, dar tot mai mulţi clienţi încep să-şi manifeste interesul pentru cele automate. Deseori catalogate ca ineficiente şi leneşe, acum pot face aproape totul mai bine decât cei mai talentaţi piloţi.

Transmisiile automate hidraulice au foarte puţine piese comune cu cele manuale. Clasicul ambreiaj este înlocuit de un convertor de cuplu, adică un mecanism hidraulic ce leagă motorul de cutia de viteze propriu zisă. În locul roţilor dinţate sunt mai multe seturi de mecanisme planetare (seturi de roţi dinţate) ce sunt controlate hidraulic, rezultând rapoartele de transmisie.

În ultimii ani transmisiile automate au făcut un salt uriaş, convingând din ce in ce mai mulţi cumpărători să renunţe la clasicele manuale. 

Dacă ai o maşină cu transmisie automată iată câteva sfaturi pe care ar fi bine să le urmezi dacă vrei să-i prelungeşti durata de viaţă a autovehiculului tău.

1. Nu scoate maşina din viteză când cobori o pantă

Când conduci maşina în pantă poate vei fi tentat să scoţi maneta la puncul mort, dar trebuie să ştii că acest lucru nu este tocmai recomandat. Deşi această practică reduce consumul de carburant, pierderea controlului asupra maşinii poate fi extrem de periculos. În unele ţări este chiar ilegal să faci acest lucru.

2. Schimbarea sensului de mers se va face după ce ai oprit maşina, niciodată din mers

Când vrei să schimbi direcţia de mers asigură-te că maşina stă pe loc. Pentru acest lucru foloseşte frâna, transmisia nesuportând şocuri atât de mari. 

3. Plecarea de pe loc

Mulţi şoferi, atunci când pleacă de pe loc mai întâi turează motorul apoi trag maneta direct în modul Dive. Acest lucru nu este tocmai corect. Când vrei să porneşti motorul, asigura-te că maşina se află în modul Park.. Pe lângă asta mai asigură-te ca să fie apăsată frâna, apoi porneşte motorul. Maşinile cu transmisie automată nu vor porni decât dacă maşina este pe modul Park. Ia piciorul de pe frână încet. Maşina va începe să se mişte. 

4. Nu trece maneta la punctul mort atunci când aştepţi la semafor

Deşi aşa puteţi economisi ceva conbustibil nu este recomandat ca atunci când aşteptaţi la semafor să scoateţi maneta la punctul mort. Acest lucru, repetat de multe ori, poate afecta transmisia. Dacă vreţi să economisiţi combustibil şi ştiţi că veţi staţiona multă vreme este, cel mai bine ar fi să opriţi motorul cu totul. 

5. Nu scoate maneta în modul Park până când maşina nu s-a oprit din mişcare

Când treci maşina în modul parcare este absolut obligatoriu ca ea să se fi oprită din mişcare. Dacă din varii motive faci acest lucru rişti să ajungi cu maşina la service mai devreme decât planificasei. În acest caz pune maşina pe modul Park când ai terminat de condus şi vrei să opreşti motorul.

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide