5 sfaturi pentru un voiaj sigur de Crăciun şi Revelion 2014

Autor: Oraan Mărculescu 22 dec. 2013 Opinii
5 sfaturi pentru un voiaj sigur de Crăciun şi Revelion 2014

”Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”

În ultimii ani, am remarcat o creştere alarmantă a numărului celor care folosesc nejustificat farurile de ceaţă, respectiv stopurile de ceaţă. Să ne înţelegem: e vorba de o intensitate luminoasă foarte deranjantă în condiţii atmosferice normale, care îi afectează pe ceilalţi participanţi la trafic.

Proiectoarele de ceaţă au o lumină chiar mai intensă decât a fazei mari a farurilor şi, chiar dacă sunt plasate în general în partea inferioară a spoilerului, tot reuşesc să agaseze mult retina celor care vin din sens contrar.

Lucru valabil mai ales noaptea, când faza mică şi proiectoarele de ceaţă aproape că îi orbesc pe cei care vin din faţă. Şi, dacă tu eşti cel care foloseşte nepăsător lumiinile de ceaţă (”sunt mai şmecher, eu văd mai bine noaptea!”), cu siguranţă nu vrei să te trezeşti în faţă cu un şofer orbit care nu mai distinge linia de demarcaţie a benzilor…

În plus, dacă pe jos e umed şi lumina se reflectă, devine de-a dreptul periculos pentru cel din faţă, deoarece ochii lui au de luptat cu patru perechi de faruri… Cine nu a experimentat încă aşa ceva, să facă acasă un exerciţiu simplu: să-şi dea în ochi cu lanterna, cu lumina acesteia reflectată în oglindă.

Nu doar proiectoarele de ceaţă sunt periculoase, ci şi stopurile de ceaţă. Lumina roşie a acestora este mult mai intensă decât a luminilor de poziţie sau chiar a stopurilor. Sunt suficiente câteva minute de mers în urma cuiva care are stopul de ceaţă aprins pentru ca să simţi cum îţi obosesc ochii, fenomen care se amplifică noaptea.

În plus, expunerea îndelungată la această lumină îţi întârzie reacţiile la frânare: creierul sesizează mai greu aprinderea luminilor de stop ale maşinii din faţă. Deci, dacă tu eşti cel care foloseşte stopurile de ceaţă în mod nejustificat, te poţi trezi la o frânare mai promptă că te buşeşte cel din spate. Conform legii, din vina lui. Conform legilor bunului simţ, din vina ta.

Mie astea mi se par cele mai supărătoare lucruri la drum lung, dar mai sunt şi altele: forţarea depăşirii şi a replierii, călcarea liniei de demarcaţie a benzilor în curbă, atenţionarea cu flashuri sau claxoane (celălalt oricum nu înţelege ce vrei să-i spui şi tinde să creadă că îl înjuri), etc…

Vezi alt sfat PE PAGINA URMĂTOARE

Pagini: 1 2 3 4 5

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide