Cine se mai uită la Formula 1? Şi de ce?

Autor: Adrian Mihălţianu 17 dec. 2013 Opinii

Îmi place Formula 1, urmăresc acest sport de multă vreme, dar acum am un deja-vu. Vă mai amintiţi anii 2000, când Michael Schumacher bătea tot? Din păcate pentru fani, istoria se repetă… Sebastian Vettel bate întruna, parcă ar fi capabil să câştige şi dacă ar pleca din coada grilei, şi dacă ar trebui să oprească la boxe să-i schimbe motorul sau şi dacă ar face 3-4 pene de cauciuc pe cursă. A reuşit să ucidă suspansul, în ciuda încercărilor făcute de FIA de a modifica regulamentul pentru a face cursele cât mai spectaculoase. Sunt aproape sigur că anul viitor o să cucerească al 5-lea titlu consecutiv, ca să egaleze seria lui Schumi.

Dacă va face asta, în mod oficial poate fi considerat un pilot mai bun decât Michael. De ce? Chiar dacă are cea mai rapidă maşină, aşa cum o avea şi predecesorul său, Vettel se impune în condiţiile în care mai există minim trei piloţi capabili să se lupte cu el pentru titlu (Fernando Alonso, Lewis Hamilton şi Kimi Raikkonen). Pe vremea când Schumi făcea legea, se bătea cu David Coulthard şi alţii. Dar asta e altă discuţie…

Oricât s-ar strădui pneurile să facă spectacol, realitatea crudă e că F1 de acum e o mare plictiseală

Revenind la ideea iniţială, cine se mai uită la Formula 1? Şi de ce?

Nu mă refer doar la finalul acestui sezon, ci în general. Am ratat câteva curse anul acesta, dar simt că nu am pierdut nimic. Citeam prin presă ce s-a întâmplat şi descopeream aceeaşi poveste, cu Vettel învingător aproape în orice condiţii, cu Alonso slab în calificări şi făcând minuni în cursă, cu Hamilton luptându-se din greu cu Vettel, dar nereuşind să-l bată, etc. Nimic nou sub soare.

Cu 15-20 de ani în urmă abia aşteptam să înceapă o cursă. Acum mi se mai întâmplă să şi uit că urmează un weekend cu Grand Prix. În mod clar mi-am pierdut interesul pentru acest sport şi sunt convins că mulţi dintre voi gândiţi la fel. Decât să adorm la o cursă pe care o câştigă Vettel plecând din pole position, mai bine mă duc cu copilul în parc şi ne jucăm. Vorbesc serios. Şi din păcate cred că sunt şanse mici ca anul viitor să avem un scenariu complet schimbat.

Red Bull Racing şi Adrian Newey par a fi greu de detronat, iar neamţul este un pilot excelent. Cum bine observa un prieten pe Facebook, anul acesta echipa ar fi fost pe primul loc la constructori doar cu punctele lui Vettel… În aceste condiţii, ce ar fi de făcut, la ce să ne mai uităm noi, fanii de motorsport?

În ceea ce priveşte Formula 1, e greu de spus. Oricâte regulamente ar schimba FIA, dacă celelalte echipe mari nu vin cu nişte monoposturi mai performante, oameni gen Alonso sau Hamilton se agită degeaba, că nu o să-l bată pe Vettel. Cât despre noi… În WRC este o schimbare de generaţie, dar din urmă vin puţini piloţi cu personalitate şi Sebastien Ogier poate să omoare competiţia care era deja omorâtă de Sebastien Loeb. Probabil că cele mai spectaculoase alternative rămân seriile de turisme, WTCC şi DTM, sau cursele de anduranţă.

Voi ce credeţi?

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide