Cum ar trebui să ne alegem maşina - sfaturi (I)

Trebuie neapărat să îmi placă. Este prima regula şi cea mai importantă pe care o aplic atunci când îmi aleg maşina. Ce urmează apoi devine un război între dorinţă şi putinţă în care arbitrează necesităţile reale.

Cum ar trebui să ne alegem maşina - sfaturi (I) Cum ar trebui să ne alegem maşina - sfaturi (I)

www.buhnici.ro- informaţie gratis despre lucrurile carecontează

Şi da, trebuie neapărat să fie frumoasă ca să te reprezinte. E odecizie subiectivă, pentru că suntem cu toţii diferiţi, ca săparafrazez o reclamă la mobilă. E şi normal, pentru că nici subcomunism nu suportam toţi să avem Dacia 1310TX.

Tata, spre exemplu a dat prin 1987 economiile familiei pe unVolkswagen 1600 roşu, care făcea pană cel puţin o dată la fiecaredrum către mare sau la ţară. Avea 22 de ani la achiziţie dar arătasuperb.

Însă a fost şi el nevoit să renunţe la frumoasa catastrofămecanică şi să cumpere ce era şi util şi disponibil. Adică şi-aluat şi el Dacii pentru următorii 30 de ani.

Nu spun să ne luăm toţi Sandero de 50 de cai putere, cum spuneaunul dintre cititori, deşi sunt decizia economică cea mairentabilă. În nici un caz, însă, cea mai scumpă maşină pe care opoţi achita cu un credit baban. De fapt, nu trebuie să pleci delocde la bani. Deşi pare ilogic. Nu propovăduiesc credinţa în maşinaunică, ci în maşina care ţi se potriveşte. Indiferent de marcă.

Mai întâi trebuie să ştii exact ce vei face cuautomobilul proprietate personală.

Să o luăm cu liniuţă:

- Câţi oameni artrebui să încapă în mod frecvent?

Pentru că, dacă eşti tânăr şi nu ai încă gânduri de însurătoarecu copii, o maşină în două uşi este soluţia perfectă (Mazda2, VWPolo, Smart etc.). Iar cele două portiere pentru locurile din spatesunt, de asemenea, o cheltuială semi-inutilă dacă vrei să tai dincosturi. Asta dacă nu cumva transporţi zilnic două bunici bolnavesau încă trei prieteni către locul de muncă (adică eşti atât decool încât faci "car-pooling").

Pentru asta e suficientă o compactă sau chiar o maşină mică(Sandero, Golf, Mazda3, Megane Bicorp, Honda Jazz). La cum văd eutraficul zilnic, 90% dintre maşinile din oraş au un singur ocupant,adică un şofer comod, care confundă maşina cu umbrela şi are cevaîmpotriva mersului pe jos. Ceea ce nu e OK deloc.

Dacă sunteţi unul dintre ei, mai bine vă luaţi scuter sauabonament RATB/Metrorex. Ca mine. Mult mai ieftin pe termen scurt,mediu şi lung. Strict pentru oraş, pe locul întâi va rămânetransportul în comun. Şi nu vă mai plângeţi.

Avem 1.000 de Mercedes Citaro noi la RATB, trenuri de metrou noiBombardier, reţeaua de tramvai este aproape toată renovată. Nu vămai plângeţi nici de viteza lor. Nu o să vă dau exemplu tramvaiul41 din Bucureşti. care bate orice alt mijloc de transport petraseul său, plecaţi doar mai repede de acasă cu 15 minute şieconomisiţi multe sute de lei pe lună, cheltuieli cu maşina proprieîn traficul urban.

- Ce vei transportacu maşina?

Dacă nu ai doi câini, bagajele pentru doi copii sau uncontrabas, nu te mai stresa cu spaţiul. Dacă totuşi ai, e bun unbreak (Logan MCV, Megane Estate, Octavia Tourer, Superb Combi esteun vis).

Altfel, faptul că vei mai duce din an în Paşti un dulap sau nuştiu ce cutii uriaşe nu ar trebui să te preocupe. Mai nou, toateprodusele mari se livrează la domiciliu sau poţi rezolva chestiuneachiar şi cu 100 de lei. Anunţuri cu "transport orice" sunt pestetot. Mai bine dai bani mai puţini pe maşină şi achiţi de câteva oripe an câte 100-200 de lei pentru transportul de marfă cu o maşinăpentru care nu te stresezi de zgârieturi, spaţiu, amenzi.

- Unde foloseştimaşina?

Dacă stai într-o zonă rezidenţială aflată într-un perpetuuşantier sau la munte/pădure, e o idee bună un SUV compact (Duster,Qashqai, Yeti, Tiguan, Q5, X1 etc.). Mai mare de atât, doar pentruorgolii pe măsură. X5 sau X6, Q7, Touareg, Range Rover sunt maşinicare se simt mai în largul lor la 200 kmh pe autostradă în loc de oaventură pe hârtoape. Rămân nişte garsoniere de lux pe patru roţicare spun despre proprietar că are cu ce. Dacă într-adevăr chiarare...

Data viitoare vă spun câte ceva desprecelelalte categorii de maşini.