Furia cotidiană în trafic

Mi-am recâştigat câteva ore pe săptămână din infimul timp liber personal de când merg cu scuterul prin traficul bucureştean. Plimbările acestea sunt însă o chestiune de curaj, în fiecare zi, fără excepţie.

Furia cotidiană în trafic Furia cotidiană în trafic

www.buhnici.ro - informaţie gratis desprelucrurile carecontează

Cinci kilometri fac de acasă până la serviciu. Un fleac pescuterul meu fâşneţ, care zumzăie voios pe bulevard. Atâtalibertate şi convenienţă nu am mai simţit de când am zburat primadată cu elicopterul. Autotransportul meu urban a devenit, de cândmerg pe două roţi, un stil de viaţă. Nu doar comod şi relativ eco,ci şi foarte trendy. Fetele de la volan întorc capul dupa viespeamea cu 49 de cmc... sau poate după mine... Nu m-am lămurit foartebine! Glumesc...

Mi-am recâştigat câteva ore pe săptămână din infimul timp liberpersonal de când merg cu scuterul prin traficul bucureştean.Distanţele şi timpul parcă se scurtează la jumătate, în timp cerealimentarea cu cei şapte litri de benzină cam o dată pe săptămânăa ajuns o problemă absolut secundară.

Plimbările acestea sunt însă o chestiune de curaj, în fiecarezi, fără excepţie. Din momentul în care ieşi pe stradă, creierul ţise activează, mintea şi simţurile se ascut, paranoia sedeclanşează. Glandele suprarenale "pun contactul" şi sunt gatapentru un jet de adrenalină în circuitul sanguin.

Toate acestea pentru o banală deplasare pe un scuter, care nupoate accelera mai repede decât un Logan diesel şi depăşeşte cugreu liniuţa de 50 de kilometri pe oră... la vale.

Semafor, viraj la stânga pe verde. Intru pe Ferdinand în banda doi,de stânga. Din lateral dreapta, iese după 100 de metri, de pe ostrăduţă secundară, un proprietar de Espero, proprietarul uneiperechi de şlapi, după privirea schizoidă. Vine spre mine precumrapidul 341, cu aceeaşi atitudine impasibilă pe care o arelocomotiva când te vede în calea ei.

Frânez violent, el râde. "Eşti nebun, mă omori, băi tâmpitule!"Replica lui m-a închis precum un rubicon înnodat de un tocilarjaponez: "Să comentezi când o să ai tu bani de maşină, bă!. Nicipermis nu ai...". Mda!

Să nu mai povestesc despre taximetriştii pregătiţi să te trimităfără remuşcări la o întâlnire sângeroasă cu bordura sauproprietarul dubei care a venit special pe contrasens să mă sperieîn prima mea zi pe scuter.

Parcă vă văd acum citind cu sprânceana ridicată. Jumătatecompătimiţi soarta scuteristului şi înjuraţi cu poftă nesimţirea.Ceilalţi îşi doresc să fi fost ei la volanul dubei şi să îlpedepsească suprem pe insolentul scuterist. Mai există vreunuldintre voi pe care l-am scăpat? Nu cred!

E cam la fel şi cu Băsescu, încălzirea globală, extratereştrii.Nu există cale de mijloc. Eşti de acord sau împotrivă, crezi saunu. Neutralitatea este pentru Elveţia. Sociologii spun că ne-ampolarizat atât de tare, încât nu mai vedem altă soluţie. Deşi nueste chiar aşa.

Ar trebui să fie loc pentru fiecare dintre noi. M-am convins deasta în Atena, un oraş de trei ori mai aglomerat decât Bucureşti.Unele străduţele sunt atât de înguste, încât nu poţi face dreaptadin prima cu o maşină. Şi aici scuterele sunt precum roiurile pestrăzi. E o imagine deja tipică mediteraneană, pe care o întâlneştimai ales în Italia.

Acolo şoferii nu le taie calea cu ură scuteriştilor pentru că sestrecoară în trafic către fruntea coloanei la semafor. Nu daulecţii de răbdare şoferilor, ci vă propun un experiment recomandatde un psiholog: "Când te-ai enervat ultima dată că te-a depăşit unalt pieton pe trotuar?" Furia asta cotidiană în care ne scăldăm cutoţii ar merita o cauză mai bună.

Atâta energie consumată pentru patru metri în plus de asfalt.Pentru două minute câştigate pe drumul către casă, unde ajungi unpachet de nervi şi nu mai eşti bun de nimic. Ca să ce?

Data viitoare când vă mai enervaţi pe un scuterist, încercaţi săvă detaşaţi de frustrare cu o logică simplă. Ori vă va depăşi pânăla primul semafor şi nu îl veţi mai revedea, ori invers, dacătraficul nu e aglomerat.

Iar pentru cei care au impresia că pe două roţi urcă doar"şlăpari", să se mai gândească. Timpul este bani mai ales pentrucei care au deja nişte bani.