George Buhnici – cum stabilesc norma de poluare a maşinii

Autor: George Buhnici acum 14 ani Opinii

www.buhnici.roInformaţie gratis despre lucruri care costă

Sunt trei metode simple ca să stabileşti norma de poluare a maşinii.

1. Când maşina este cumpărată din ţară, vă uitaţi pe talon sau cartea de identitate la numărul de omologare. În coadă se specifică norma de poluare. În cazul nostru EURO 4.

Cartea de identitate

Când nu vedeţi un E şi o cifră, vă uitaţi pe tabelul acesta:

Tabel conversie Euro

Dacă maşina este achiziţionată din străinătate, ea va avea înscrisă în talon şi/sau cartea de identitate norma de poluare. Această înscriere a fost introdusă progresiv de prin 2000 încoace, iar acum apare în toate ţările UE. Pentru că pe noi ne interesează mai mult Germania, iată unde trebuie să ne uităm.

Cartea de identitate masina de afara

Acte masini Germania

Norma de poluare masini Germania

În primele două poze vedeţi o rubrică cu o înscriere "SCHADSTOFFARM EURO2" sau "SCHADSTOFFARM EURO3". Adică tipul de catalizator EURO. În a treia poză apare “SCHADSTOFFARM D3″. Aici apare bătaia de cap. D2, D3 sau D4 sunt normele germane echivalente pentru norma EURO şi au fost folosite până prin 2004, însă nu se suprapun întodeauna. Adică acest D3 are şanse mari să nu fie un EURO3.

2. În acest caz dăm fuga la pagina de internet a Registrului Auto Român, care ne oferă un tabel complet pe mărci şi modele cu seriile de şasiu ale modelelor EURO3. Luaţi de citiţi de aici.

Lista autoturismelor care corespund normelor de poluare EURO 3

Dacă nici metoda asta nu a dat roade, aveţi o altă soluţie. O cerere către Registrul Auto Român care vă va oferi un răspuns oficial, utilizabil inclusiv la calculul taxei de prima înmatriculare. Ideea este că ei pot cere de la producător documentele de omologare şi pot stabili clasa de poluare, chiar şi dacă nu este înscrisă în documentele cu care a venit autovehiculul.

Modelul cererii de consultanta

3. Dacă toate acestea nu au reuşit, mai există o ultimă soluţie. Însă ustură. Se numeşte “testul dinamic” şi presupune testarea maşinii timp de câteva ore de către inginerii RAR care vor stabili cu echipamente speciale emisiile autovehiculului.

Ustură pentru că testul este complex şi costisitor – costă cel puţin 2.200 RON. Din informaţiile mele, verificarea este atât de scrupuloasă, încât şansele ca maşina să îţi iasă în clasa de poluare visată sunt extrem de mici, mai ales în cazul maşinilor cu rulaj mare al căror catalizator "a cam trecut prin viaţă”. Mai mult, RAR nu poate efectua mai mult de 6 astfel de testări pe zi. Dacă asta a rămas, totuşi, ultima soluţie, adresaţi-vă cu încredere Registrului Auto Român la:

Telefon informaţii: 021/318.17.30
Fax: 021/318.17.54
Adresă: Calea Grivitei, nr. 391A, sector 1, Bucuresti, cod 010719

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide