ProMotor a testat sisteme MINI Connected

Theo Nissim, US Contributor ProMotor, a testat noile sisteme MINI Connected alături de Jeff Zabel, Senior Software Architect la Centrul de Inovaţii al BMW din München.

ProMotor a testat sisteme MINI Connected ProMotor a testat sisteme MINI Connected

Producătorii de automobile sunt puşi în faţa unuiparadox interesant: cu cât îşi echipează maşinile cu maimulte dispozitive electronice pentru a ţine pasul cu eracomputerelor, cu cât le integrează mai mult în experienţaautomobilistică, cu atât mai repede sistemele se perimează.

Aţi aruncat o privire asupra sistemului de navigaţie alunei maşini de acum cinci ani? Arată şi se comportăabsolut anacronic, şi pe bună dreptate. Ciclul îndelungat deconcepere a unui automobil face ca dispozitivele electronice săaibă la bază tehnologii apărute pe piaţă cu doi ani înainte delansarea maşinii. Viteza de schimbare în lumea electronicelordestinate publicului larg este mare, iar până în momentul în careautomobilul ajunge la al doilea proprietar, funcţionalitateaoferită de sisteme şoferului şi pasagerilor, calitatea şi rezoluţiadisplay-ului color sunt evident depăşite.

Asta până acum, când, datorită BMW, se naşte o nouăfilosofie a sistemelor de infotainment şi a modului încare pot fi extinse la aplicaţii găzduite pe un dispozitiv ce nueste integrat maşinii. Cum vi s-ar părea dacă pe ecranul denavigaţie v-ar apărea direct ecranul şi aplicaţiile iPhone-ului?Nu ar fi fantastic să descărcaţi e-mailul, postările de peTwitter şi noutăţile de pe facebook în maşină? Sau să văconectaţi la internet prin conexiunea de date de pe smartphone?

Toate acestea şi mult mai multe vă sunt oferite de noul sistemde infotainment Mini Connected. Integreazăextensiv funcţionalitatea iPhone-ului în sistemul audio şi deentertainment al maşinii. Conectaţi iPhone-ul la portul USB almaşinii, porniţi pachetul Mini Connected pe telefon şi veţi aveameniul funcţiilor automobilului, extins printr-o suită de aplicaţiinoi, pe telefon, integrat perfect în mediul auto. Funcţiileoriginare şi aplicaţiile iPhone-ului sunt "Mini-conectate", primindo interfaţă comună.

Jeff Zabel, Senior Software Architect la Centrul de Inovaţii alBMW din München şi unul dintre creatorii sistemului, ne-a oferit odemonstraţie amplă a pachetului Mini Connected. A funcţionat deminune. Am putut folosi aplicaţia de radio prin internet depe iPhone, ascultand radio Pro FM prin intermediul conexiunii dedate 3G a telefonului, transmis prin sistemul de infotainment alMini-ului la sistemul stereo al maşinii. Toate acesteas-au întâmplat în mijlocul traficului din München, într-odupă-amiază ploioasă. Aceasta este o alternativă excelentă pentruradioul prin satelit, care mie, personal, îmi face o gramadă denervi când se întrerupe imediat ce opresc sub un copac. Mai bine căSatelite Radio nu este disponibil în România, sistemele ca MINIConnected vor funcţiona de minune. News feed-ul de pe facebook şiclientul de Twitter au funcţionat perfect. Jeff consideră că MiniConnected le permite dezvoltatorilor să construiască aplicaţii autospecifice şi să le integreze perfect sistemului de infotainment almaşinii. Pur şi simplu accesezi magazinul online iPhone, descarciaplicaţiile dorite, conectezi telefonul la maşină şi, voilà, aiparte de conexiune (fără fir) la noua ta lume. În maşină, oriunde,oricând.

Părerea mea este că Mini Connected e un pasrevoluţionar. Întrerupe ciclul perimăriielectronicelor de bord şi oferă cea mai bună soluţie pentruintegrarea aplicaţiilor ce pot fi descărcate de pe Internet. Estesimplu de folosit şi funcţionează bine.

Ştiam că automobilele MINI şi iPhone-urile sunt "kool". Unirealor prin conectare le face să fie "kooler".