Protestul anti-benzinării: fără alimentare 3 zile

Probabil deja ştiţi, de pe mail, facebook, messenger sau de la radio şi TV, că a fost iniţiată o nouă campanie anti scumpirea combustibililor. De data aceasta, şoferii sunt invitaţi să nu mai treacă pe la pompă timp de 3 zile. Ceea ce mi se pare aproape utopic.

Protestul anti-benzinării: fără alimentare 3 zile Protestul anti-benzinării: fără alimentare 3 zile

La fel ca majoritatea celor care citiţi aceste rânduri, suntşofer. Şi am remarcat o evoluţie neobişnuită a preţului labenzină şi motorină în ultimele luni. De fapt, am fost maimult decât mirat când, cu o săptămână înainte de anul nou, preţulla benzină la o anumită benzinărie era 4,99 ron (ca la salamul dela supermarket...), iar la câteva zile după anul nou era 5,13ron.

În ritmul ăsta, am calculat rapid că la jumătatea anului2011 nu îmi voi mai permite să circul cu maşina, pentrucă, matematic, la o creştere medie de 0,1 ron pe săptămână, preţulunui litru de benzină 95 va ajune în iunie la peste 6 ron. Încondiţiile în care sunt conştient că asigurările guvernanţilor, căîn 2011 vom trăi mai bine, sunt cu multe semne de întrebare.

Nu de mult, unii şoferi au avut o iniţiativă de boicotare abenzinarilor: blocarea benzinăriilor şi plata cumărunţi. Teoretic, o campanie interesantă. Practic, însă,o campanie care mai mult i-a deranjat pe ceilalţi şoferi care segrăbeau. O campanie care a dat bine la ştiri, dar care a dus ladisensiuni chiar între cei care suferă la fel, adică şoferii. Aşspune un lucru specific românesc: intenţia e bună, darpunerea în practică e deficitară.

Acum, însă, iată că vorbim de o idee mult mai bună şi care arputea să conteze mai mult în ochii mai marilor companiilorpetroliere. Care, deocamdată, continuă să ne considere nuclienţii lor, ci văcuţele lor de muls. Ce poate fi maibun, ca semnal de alarmă, decât faptul că nu îţi mai vinziprodusul?

Dar din nou revin la faptul că trăim în România şi asta ne ocupătot timpul: cred că nici de această dată oligarhiipetrolieri nu se vor sinchisi de acest protest. Şi nupentru că am trecut de faza câtorva incidente izolate, cu niştebăieţi care oricum nu pot face nimic împotriva sistemului mamut albenzinăriilor.

Nu. Miserupismul petroliştilor ţine de dependenţanoastră, a clienţilor, pentru acest produs. În primulrând, sunt firmele de transport, care trebuie să alimenteze. Şiăştia sunt grosul, bagă mai multă motorină în dube şi TIR-uri decâtnoi, şoferii obişnuiţi. Apoi sunt micile firme de curierat, agenţiicu maşini de firmă, taximetriştii - oameni care nu îşi permit săfacă pauză nici măcar o zi de la alimentare (eventual au făcutplinul duminică şi speră să nu mai fie nevoie 3 zile de vizita lapompă).

Nu pot să îi uit pe şoferii miserupişti, pentru careprimează interesul propriu în detrimentul interesuluigeneral. Ori aplică regula resemnării ("lasă că fac ăiaprotest şi fără mine, tot degeaba, nu se va întâmpla nimic"), oriregula egoismului ("eu trebuie să bag benzină, lasă că fac ăiaprostest şi pentru mine").

Aşadar, cine mai rămâne să facă protestul? Cevamai mulţi decât prima dată, când se plătea cu monezi, dar nu credcă suficienţi. Şi, chiar dacă am putea spune că timp de trei ziles-ar simţi oarecum că bate vântul prin benzinării, de joi încolos-ar putea să asistăm la nişte cozi. Că doar maşinile nu merg cuaer, nu?

Poate că par resemnat, dar nu văd cum ne putem impunepunctul de vedere, foarte justificat, în faţa celor care trăiescdoar pentru profiturile cât mai mari din petrol. Chiardacă asta înseamnă jecmănire pe faţă. Mai crede cineva căameninţările guvernului la adresa companiilor petroliere suntcredibile? Păi nu tot cu concursul miniştrilor (prin implicaredirectă sau pur şi simplu prin indolenţă) s-a ajuns la aceastăsituaţie de cartel, care nu poate fi încă dovedită?

În concluzie, nu cred că acest protest va rezolva ceva acum. Nucred nici măcar că va avea proporţiile pe care le speră lumea. Darcred că ar putea, cât de cât, să ne facă mai unitari laurmătoarele idei de acest fel. Sper că e clar, acolo, înbirourile domnilor petrolişti, că nu suntem doar nişte oi fărăiniţiativă.

Pentru cei care nu sunt la curent cu această propunere, de a nualimenta în zilele de 17-18-19 ianuarie, iată unlink pe facebook, precum şi mailulprimit. Pentru lămurire sau măcar informare...

IN ATENTIA TUTUROR SOFERILOR!

PROTESTUL DE LA BENZINARII!! in zilele 17, 18 , 19IANUARIE

Haideti sa nu ne mai lasam calcati in picioare de benzinariisi sa-i facem sa vada ce inseamna sa piarda bani. Speram ca vom daun semn companiilor petroliere care stabilesc preturile.

SA NU INTRE NIMENI IN NICIO BENZINARIE - pe 17-18-19ianuarie 2011. Alimentati inainte de aceasta data sau folosititransportul in comun, bicicleta sau pe jos (e cel mai sanatos).Amintiti-va de 21-22 DECEMBRIE 1989 SI INCERCATI SA FACETI LA FEL.DATI MAI DEPARTE ACEST MESAJ SA AJUNGA LA TOATA TARA

TU ALIMENTEZI IN PERIOADA ASTA?

oraan.ro