Special 007: Maşinile din lumea lui Bond. James Bond

Autor: Tudor Rus acum 6 ani Opinii

Anul 1984 înseamnă şi revenirea lui 007 la Aston Martin, iar ritmul jocului de-a şoarecele şi pisica dintre Timothy Dalton şi agenţii sovietici este impus de pretenţiosul V8 Volante. Catalogat drept „primul supercar britanic” şi cu Bond la comandă, puternicul Volante lasă un strat gros de praf pe neputincioasele modele Lada angajate în urmărire. Cu viteza maximă de 270 km/h şi o accelerare de la 0 la 100 km/h în 5,3 secunde, Volante nu are nevoie de kriptonită pentru a-l face pe Superman să revină cu picioarele pe pământ.

Nostalgicii fani Bond şi Aston Martin s-au consolat cu zicala „toate lucrurile bune au un sfârşit” când tradiţia a fost spartă de producţia GoldenEye. Este filmul schimbărilor şi al amalgamului multinaţional de oameni şi maşini.

 

007 este interpretat de Pierce Brosnan, un irlandez la care regizorul neozeelandez Martin Campbell a remarcat câteva trăsături americane, care salvează lumea şi se alege cu fata, de la volanul unui BMW Z3 Roadster. Coupé-ul german beneficiază de atingerea magică a loialului Q şi vine ticsit cu gadgeturi, iar când nu-şi admiră în oglinda retrovizoare frizura modelată de vânt, Bond nu se sfieşte să-i arate maşinii cine e şeful.

Şi cum nu există supererou fără un partener loial, asemenea armăsarului ales de Harap-Alb, DB5-ul învechit gustă din jăraticul tehnologiei şi se transformă în atleticul DBS ca următor model pentru Bond. Care nu-şi uită originile şi îl slujeşte pe agentul 007 cu acelaşi arsenal.

 

Conexiunea dintre temperamentul lui Daniel Craig şi cel al propulsorului V12 de pe DBS, felul în care britanicul aruncă fără scrupule de pe stânci italiencele Alfa Romeo cu aere de dive în timp ce de sub capotă cei 517 cai-putere afişează un rânjet englezesc puternic îmbibat cu un iz de aroganţă te fac să realizezi că supereroul perfect nu e cel care îşi trage puterile dintr-o lume extraterestră sau din muşcătura radioactivă a unui păianjen.

Supereroul este, înainte de toate, un om, al cărui tovarăş de aventură îl întruchipează, în mod paradoxal, maşina. Un lucru atât de banal în zilele noastre, folosit de fiecare dintre noi în monotonul ritm cotidian, care însă înţeles şi exploatat aşa cum se cuvine te va face să te simţi ca un supererou. Un taximetrist grăbit să ducă un client la destinaţie, pentru ca acesta să nu întârzie. Un şofer de ambulanţă care transportă grăbit un pacient spre spital. Un tată care se grăbeşte să-şi ia copiii de la şcoală într-o zi geroasă, pentru ca aceştia să nu răcească. În fiecare din ei trăieşte un agent 007 aflat la momentul acela în misiune, iar maşina este superputerea care îi împinge mai departe.

MATERIAL PULICAT ÎN NUMĂRUL 96 (noiembrie 2012) AL REVISTEI PROMOTOR

Pagini: 1 2

Citește și...


Comentarii
Inchide