Audi Q5 - Info şi poze oficiale!

Audi a oferit publicităţii toate informaţiile oficiale ale noului Audi Q5, precum şi video şi foto noi. Din păcate, pentru aflarea preţului trebuie să aşteptăm lansarea oficială în Europa.

Audi Q5Noul Audi Q5 este un SUV compact spre mediu, având lungimea de 4,63 m, lăţimea de 1,88 m şi înălţimea de 1,65 m. Este mai mare faţă de VW Tiguan cu 20 cm, diferenţă care se regăseşte şi în cazul ampatamentului, care la Audi Q5 este nu mai puţin de 2,81 m. Deci temerile unei canibalizări între cei doi "veri" sunt spulberate din start.

Audi Q5 poate fi oferit în două cu două pachete exterioare: "S-Line" face maşina să arate mai dinamic, în timp ce "Offroad-Style" este dedicat celor care apreciază spiritul tot-teren, beneficiind de protecţii suplimentare în partea inferioară şi jante de 19" cu design specific.

Audi Q5 Gama de motorizări oferită la început pe Audi Q5 constă dintr-un motor pe benzină (2.0 TFSI) şi două diesel (2.0 TDI şi 3.0 TDI V6). Motorul pe benzină beneficiază de injecţie directă şi este dotat cu turbocompresor, astfel încât dezvoltă 211 CP şi 350 Nm. Performanţele sunt chiar bune (0-100 km/h în 7,2 s şi viteză maximă 222 km/h), iar consumul mediu mai mult decât rezonabil (8,5 l/100 km).

Motorizările diesel se laudă, în primul rând, cu un consum redus: 6,7 l/100 km pentru 2.0 TDI, respectiv 7,7 l/100 km pentru 3.0 TDI - valori datorate şi unui coeficient aerodinamic de numai 0,33, masa fiind menţinută la cote mai reduse prin utilizarea aluminiului, de exemplu pentru capota motorului şi hayon. Amatorii de performanţă vor degusta cei 240 CP şi 500 Nm ai motorului 3.0 TDI, ceea ce se traduce în 6,5 s pentru 0-100 km/h şi o viteză maximă de 225 km/h. Dieselul mai mic este capabil de o viteză maximă de 204 km/h, iar demarajul 0-100 km/h durează 9,5 s.

Audi Q5 Audi Q5 este şi util, datorită unui portbagaj de 540 litri (care ajunge la 1.560 litri capacitate maximă), însă al treilea rând de scaune nu este oferit. În schimb, luxul este la el acasă, prin nivelurile de echipare cu finisări de top şi gama largă de opţiuni premium: keyless access, climatizare tri-zone, sunroof panoramic, faruri adaptive sau comandă electrică a hayonului.

Mai sunt disponibile dotări precum "Audi Lane Assist" (avertizarea la depăşirea involuntară a benzii - faţă de Citroen, apre o vibraţie în volan, nu în scaun), "Audi Side Assist" (sistemul de detectare a vehiculelor din unghiul mort) sau "Adaptive Cruise Control" (un cruise control care adaptează viteza faţă de a vehiculului din faţă). În ce priveşte confortul, se poate opta pentru "Audi Parking System Advanced" (senzori de parcare şi cameră pentru mersul înapoi), scaune faţă cu acţionare electrică şi funcţie de masaj, conexiune Bluetooth, sistemul multimedia "Bang & Oluffsen", cu TV, DVD şi conexiune iPod, iar sistemul de navigaţie de top conţine un monitor de înaltă definiţie, care afişează hărţile în format 3D.

Audi Q5 Din echipare de serie de bază nu vor lipsi ABS-ul (cu funcţionare adaptată mersului off-road), controlul stabilităţii ESP (cu o nouă funcţie, care detectează dacă există portbagaj pe plafon), frâna de staţionare electrohidraulică (cu asistare la pornirea din rampă) sau indicatorul pentru momentul optim de schimbare a treptei de viteză (la versiunile cu cutia manuală în şase trepte).

În ce priveşte mecanica, Audi Q5 beneficiază de transmisie quattro (cu diferenţial Torsen) şi, opţional, de o cutie de viteze automată cu 7 trepte şi dublu ambreiaj. Platforma tehnică provite de la Audi A4, cu modificări în ce priveşte poziţionarea motoarelor, iar elementele suspensiei multilink sunt din aluminiu. Tot de la Audi A4 a fost preluat sistemul "Audi Drive Select", de la care se poate comanda varierea raspunsului la acceleraţie, demultiplicarea direcţiei, modul de funcţionare a cutiei de viteze automate şi tăria spuspensiei. Există trei programe de setare a acestor funcţii ("Confort", "Automatic", "Dynamic"), controlate de către şofer prin intermediul centralei MMI.

Audi Q5 În afara şoselelor, Audi Q5 se poate baza pe un unghi de atac de 25 grade, în timp ce unghiul de ieşire este de numai 17,5 grade. Există, de asemenea, un sistem de control automat al vitezei la coborâre. Cu toate că nu dispune de diferenţiale blocabile, garda la sol de 20 cm este suficientă pentru acest SUV compact, care poate trece printr-un vad de apă de maximum 50 cm adâncime. Jantele versiunii de bază sunt de 17" şi sunt încălţate cu pneuri 235/65 R17, iar dimensiunea maximă permisă pentru jante este de 20".

Preţurile pentru Europa încă nu se ştiu, dar se estimează că vor fi la nivelul lui Mercedes GLK (lansat oficial tot cu ocazia salonului chinezesc). Printre principalii concurenţi ai noului Audi Q5 se vor număra viitoarea generaţie BWM X3, Infiniti EX35 sau Volvo XC60. (vezi pe pagina a doua tabele comparative cu principalele date ale concurenţilor lui Audi Q5).

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.