BMW M3 - 20 de ani în imagini

În cei 20 de ani de existenţă, modelele BMW M3 şi-au câştigat renumele de cele mai polivalente automobile sportive, fiind potrivite atât pe circuite, cât şi în utilizarea cotidiană.

BMW M3 - 20 de ani în imagini BMW M3 - 20 de ani în imagini
Dacă este să vorbim despre modele legendare, înseamnă că din această galerie nu poate lipsi renumitul BMW M3. Indicativul provine de la Motorsport, divizia sport a constructorului bavarez, în timp ce "3" reprezină Seria 3, M3 reprezentând vârful de gamă al fiecărei generaţii Seria 3.

În 1986, cei de la BMW şi-au dat seama de potenţialul pe care E30 îl avea, astfel încât departamentul Motorsport avea să creeze primul M3, o adevărată maşină sport, care se diferenţia, la nivel estetic, prin spoilerele agresive şi originalele pasaje evazate ale roţilor. Versiunea de stradă a uimit cunoscătorii, la acea vreme, printr-un propulsor în patru cilindri, cu patru supape pe cilindru, care dezvolta 200 CP. Următorii ani au adus evoluţii constante ale pachetului tehnic, versiunile respective devenind obiecte de colecţie pentru pasionaţi.

Generaţia următoare, E36, a apărut în 1992, după ce BMW a comercializat nu mai puţin de 18.000 de unităţi din primul M3, incluzând varianta cabrio. O dată cu noua generaţie a Seriei 3, Motorsport a dezvoltat un nou propulsor aspirat în şase cilindri, de 3,0 litri şi 286 CP, ale cărui multiple inovaţii tehnice sunt şi astăzi un exemplu pentru mulţi alţi constructori. Pentru prima oară acest propulsor echipează şi varianta în patru uşi a lui Seria 3, evoluţia acestuia însemnând creşterea cilindreii la 3,2 litri, iar a puterii la 320 CP. O mare evoluţie au înregistrat şi vânzările: peste 72.000 de M3-uri comercializate în toată lumea.

Anul 2000 aduce cu sine un M3 evoluat, bazat pe platforma noii Serii 3, cu nume de cod E 46, care continuă saga renumitului propulsor în şase cilindri, ajuns la puterea de 343 CP. O dată cu acest model, M3 are parte şi de o versiune cu spirit racing pronunţat, denumită CSL. Până la ieşirea din producţie, acest M3 a totalizat circa 83.000 de unităţi vândute, un număr de-a dreptul impresionant pentru un automobil sport din clubul "peste 300 CP".

În luna iulie a acestui an, cea de-a patra generaţie a lui M3 are prezentarea oficială în faţa presei de specialitate, eveniment la care va fi prezent şi ProMotor. Deocamdată, o galerie foto-video completă cu acest nou model puteţi vedea dând click aici.
Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.