Ford Mondeo

Autor: Andrei Nan 09 mai 2007 Prezentări

Primele imagini ale noului Ford Mondeo au apărut cu ocazia ultimului film de acţiune a agentului 007 James Bond, iar prima apariţie în „carne şi oase” a maşinii a fost în primăvara acestui an cu ocazia Salonului Auto de la Geneva.

Noul model Ford aduce design-ul „kinetic”, dezvoltat şi inventat de constructorul american, la un nou nivel de eleganţă, exprimând energie în mişcare. La o primă privire se observă cu uşurinţă noua parte frontală, caracterizată de forma trapezoidală a calandrului inferior. Aerul sportiv şi robust este dat de forma alunigită a blocurilor optice, dar şi a liniei ridicate a capotei motorului.

Linia înaltă a capotei nu creează doar un efect vizual de mare impact, ci are şi un rol important în securitatea pietonilor. După spusele inginerilor de la Ford, Mondeo îndeplineşte ultimele exigenţe în materie, ceea ce vom vedea la testele Euro N-CAP. Privit de deasupra se poate observa că imaginea frontală este alcătuită din trei planuri, o legătură între Mondeo şi stilul de design kinetic, lansat o dată cu conceptul Ford Iosis.

Pentru prima dată este utilizată o tehnologie de îmbinare denumită „laser-brazing”. Prin utilizarea acesteia, s-a reuşit legarea plafonului cu restul caroseriei mult mai estetic, datorită finisării superioare prin eliminarea elementelor de plastic sau din alt material, care să ascundă conturul îmbinării plafonului.

Stopurile sunt construite din două bucăţi, acest lucru având efecte benefice asupra buzunarului clienţilor, datorită costurilor de reparaţie mai scăzute în cazul unui eveniment nedorit.

Pentru a asigura un nivel premium în ceea ce priveşte habitaclul, inginerii Ford au folosit în procesul de dezvoltare şi desenare a interiorului un sistem complex de proiectare la scală naturală. Denumit Computer Aided Virtual Engineering (CAVE), sistemul permite proiectarea maşinii la scara 1:1, cu ajutorul unor computere pe un “ring” special. Acest sistem a permis inginerilor, încă din primele faze de proiectare a noului Mondeo, găsirea poziţiilor optime pentru comenzile maşinii, asigurându-se un nivel superior al ergonomiei şi al confortului la volan.

Sistemul Human Machine Interface (HMI) este o dotare standard pe toate nivelele de echipare. Acesta dispune de trei nivele, în funcţie de gradul de echipare a maşinii şi motorizarea aleasă. HMI prezintă trei componente distincte: butoanele de pe volan, display-ul sistemului multimedia şi display-ul situat în bordul maşinii, care furnizează informaţi şoferului.

Viitorii clienţi ai noului Ford Mondeo vor putea să aleagă dintr-o gamă largă de motorizări pe benzină, începând cu “mezinul”de 1,6 litri şi 125 CP şi terminând cu motorul turbo de 2,5 litri şi 220 CP. Toate aceste motoare pe benzină sunt cuplate la o cutie manuală cu cinci rapoarte. Oferta motoarelor diesel se prezintă astfel: 1,8 litri TDCi de 125 CP, 2,0 litri de 140 şi 130 CP. Acestea sunt cuplate la o cutie manuală cu şase trepte, cu excepţia motorului de 2,0 litri şi 130 CP, care beneficiază de o cutie automată cu şase rapoarte.

Impresii despre cum arată pe viu şi cum se comportă noua maşină – în următorul număr al revistei Promotor, din iunie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide