KiraVan este cea mai tare rulotă din istorie

Autor: Adrian Mihălţianu 21 aug. 2014 Prezentări

KiraVan este, aşa cum vei vedea în pozele din galeria foto, cea mai tare rulotă din istoria omenirii pe Terra. O maşinărie gândită pentru a merge oriunde în confort suprem şi care, surprinzător sau nu, nu a fost comandată de o companie care vrea să caute petrol la Polul Nord, ci este proiectul inventatorului american Bran Ferren.

Povestea minunăţiei cu şase roţi numită KiraVan începe în anul 2010, când s-a născut Kira – fiica lui Ferren. Atunci, spune antreprenorul pe site-ul oficial al proiectului, a apărut ideea creării unui vehicul cu care se poate merge aproape oriunde şi care poate fi folosit la producţia de filme sau la cercetări ştiinţifice. Dar un astfel de vehicul ar putea fi construit de oricine, aşa că Bran Ferren şi-a propus să adauge un ingredient esenţial – maşina trebuia să fie prietenoasă cu copiii.

Fiica lui, Kira – care a dat şi numele creaturii cu şase roţi, trebuia să se simtă în siguranţă şi să aibă spaţii de joacă în interior. Iar acum, la patru ani de la începerea proiectării, KiraVan este aproape gata.

Baza vehiculului este reprezentată de un Mercedes-Benz Unimog U500NA care a fost modificat din cap până-n picioare. Cu alte cuvinte, motorul diesel produce 260 CP şi un cuplu maxim de 949 Nm, iar şasiul a fost alungit şi ranforsat. Deasupra a fost montată o cabină dublă făcută la comandă, iar în spate a fost ataşată o remorcă. Dar nu orice remorcă…

Abia aştept să văd cum va arăta versiunea finală!

Ca să vin şi cu argumente pentru afirmaţia că această maşinărie este cea mai tare rulotă din lume, o să spun că trei persoane pot trăi timp de trei săptămâni în interiorul KiraVan-ului fără a fi nevoiţi să oprească pentru a se aproviziona cu mâncare şi apă. Acest lucru e posibil datorită rezervorului de apă cu capacitatea de 568 de litri (150 de galoane), dar şi a rezervorului diesel de 643,5 litri (170 de galoane) care poate oferi o autonomie maximă de 3.218 km (2.000 de mile). Şi, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, rulota supremă are un sistem propriu de colectare şi tratare a apei de ploaie.

Am uitat să spun că motocicleta din stânga este inclusă la pachet

Mai mult, sistemul de climatizare poate să menţină o temperatură constantă în interior atâta vreme cât temperatura exterioară se află între -34,4 şi 54,4 grade Celsius. Totodată, KiraVan este echipat cu un sistem complet de navigaţie (GPS, GLONASS, Galileo şi BeiDou), precum şi cu o mulţime de sisteme de comunicaţii – atât prin satelit, cât şi prin radio.

Roger, roger! Mă aude cineva?

Dacă întreaga rezervă de combustibil se termină (deşi şansele sunt destul de mici), un set de baterii asigură curentul necesar pentru sistemul de climatizare vreme de zece ore. În acelaşi timp, există panouri solare care încarcă bateriile şi vin în completarea unei perechi de alternatoare – unul de 570 de Amperi şi unul de 285 de Amperi, fiecare învârtit de câte un motor diesel de 33,5 CP.

M-aş putea obişnui cu bucătăria asta

A, da, şi există şi internet prin satelit care poate fi accesat de oriunde în lume şi care oferă o viteză maximă de download de 10 Mbps. Trebuia să aibă şi internet, evident, fiindcă altfel micuţa Kira nu putea să îşi descarce ultima versiune a jocului Candy Crush Saga.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide