Noul Ford Mustang – detalii, poze şi video cu noul Mustang. UPDATE

Autor: Adrian Mihălţianu 26 dec. 2013 Prezentări

Cea de-a şasea generaţie Ford Mustang marchează 50 de ani de existenţă a acestui nume legendar în patrimoniul companiei americane, iar noi ne amintim, cu această ocazie, că geneza acestui muscle-car i se datorează românului Iosif Oros. Oare acesta ar avea de ce să fie mândru de acest nou Mustang?

Designul noului Ford Mustang este o evoluţie rafinată a precedentului model, un ochi neavizat putând comenta că e doar un facelift. Nu e un facelift, vorbim de o maşină total nouă, dar care are o misiune diferită de a predecesorilor: noul Mustang va fi vândut pe aproape toate pieţele internaţionale unde este prezentă marca Ford.

Cu alte cuvinte, noul Mustang este un muscle-car global, care va ajunge deci şi în Europa, aşa încât detaliile estetice au fost tratate cu mai multă grijă decât până acum. Partea frontală s-a depărtat mult de Mustangul original, din 1964, dar se integrează mult mai bine în noua familie, grila păstrâns acel aer de Aston Martin al noilor modele, iar farurile dând impresia de privire încruntată, sportivă.

Forma laterală este fluidă, iar disimularea montantului central sub geamul lateral îi conferă maşinii o notă serioasă de eleganţă, subliniată şi de evidenţierea volumelor prin muchii clare, dar mai fin creionate. Doar spatele rămâne familiar, cu stopurile sale inconfundabile, în timp ce evacuările nu sunt aşa de evidente.

Per ansamblu, noul Ford Mustang degajă forţă elegantă sau, depinde de punctul de vedere, o eleganţă sportivă improprie Mustangurilor recente, dar în linie cu Mustangul original. Deci, rezumând, e departe ca aspect de Mustangul de acum 50 de ani, dar reuşeşte să degaje cam acelaşi aer classy.

Pentru amatorii de cifre, trebuie remarcat că au fost păstrate lungimea de 4,81 metri şi ampatamentul de 2,72 metri ale predecesorului, dar, pentru că noul Mustang e mai scund cu 3,5 cm şi datorită plasării unor muchii strategic, noua generaţie pare mai lungă. E, însă, mai lată cu aproape 4 cm, deoarece ecartamentul spate a fost mărit.

Din fericire pentru fanii curentului Mustang, noua generaţie nu arată aşa de modernă cum ”ameninţa” conceptul Evos de la Frankfurt 2011, lucru valabil şi pentru interior. Care nu lasă loc de interpretări: e vorba de o maşină americană, designul simetric şi oarecum fad încercând să impună ideea de soliditate în detrimentul eleganţei.

Sperăm că promisiunile oficialilor în materie de îmbunătăţire serioasă a calităţii materialelor nu sunt doar vorbe în vânt, dar putem observa că s-au făcut progrese în ce priveşte ergonomia şi dotările de ultimă generaţie, comenzile fiind logic împărţite şi plasate pe consola centrală sau pe volan.

Designerii afirmă că, în proiectarea habitaclului noului Mustang, s-au inspirat din cockpit-urile avioanelor – o altă trimitere subtilă la Mustang-ul cu aripi care a precedat armăsarul pe patru roţi... Ba chiar se poate remarca un anumit spirit cazon al formelor generale (probabil pentru că Mustang P51 era un avion de vânătoare, gândit pentru războiul din aer).

Epoca modernă este vizibilă prin adoptarea unui imens display tactil pentru sistemul infotainment MyFord Touch, la care se mai adaugă cele mai noi sisteme de asistenţă electronică, de la pornirea de la buton MyKey şi customizarea indicatoarelor MyColor până la sistemul audio Shaker Pro sau pilotul automat adaptiv.

De asemenea, inginerii Ford afirmă că maşina e mult mai spaţioasă, în special în ce priveşte locurile din faţă şi portbagajul, dar şi în cazul locurilor din spate, considerate chiar confortabile pentru un asemenea coupe.

Din punct de vedere tehnic, Mustang vine cu o gamă formată din trei propulsoare pe benzină. Motorul de bază va fi un patru cilindri EcoBoost de 2,3 litri, dotat cu turbo (o adevărată premieră pentru Mustang) şi care se laudă cu o putere maximă de 305 CP/5.500 rpm, în timp ce cuplul maxim se cifrează la 406 Nm/2.500-4.500 rpm.

Dacă acest EcoBoost e targetat mai degrabă pentru pieţele unde se pune un mai mare accent pe consumul scăzut, celelalte două motoare sunt specific americane: un V6 de 3,7 litri şi 305 CP, respectiv un V8 de 5,0 litri şi 420 CP. Standard, Mustang beneficiază de aceeaşi cutie manuală cu 6 trepte de origine Getrag, precum generaţia pe care o înlocuieşte, iar opţional va fi disponibilă o cutie automată, tot cu şase trepte, dar care vor putea fi selectate şi de la padele de pe volan.

Şoferul mai are la dispoziţie un buton interesant: Selectable Drive Modes, de la care se pot alege mai multe programe, care modifică parametrii direcţiei, acceleraţiei şi sistemului de control electronic al stabilităţii, dotat cu o funcţie specială launch-control.

Şi la nivelul suspensiei inginerii ne promit că noul Mustang a fost mult îmbunătăţit. În faţă, noua suspensie McPherson double-ball-joint (articulaţie dublu-sferică) şi un subcadru regândit promit o stabilitate mult mai bună în virajele rapide, în acelaşi timp permiţând montarea unui sistem de frânare mai performant – ba chiar ni se promite că acest Mustang va rivaliza cu maşinile sportive care au cea mai redusă distanţă la frânare.

În spate este vorba despre o suspensie total nouă multi-link din aluminiu, care va face din marele Mustang o maşină mult mai manevrabilă, mai uşor de controla şi mai distractivă în curbe decât până acum. În plus, noul layout al suspensiei va asigura şi un confort mult mai bun, chiar şi în cazul echipării cu jante de 20 inch.

Cu alte cuvinte, noul Ford Mustang promite foarte multe, în ciuda faptului că, la nivel estetic, pare doar o evoluţie. Însă cât de revoluţionar este noul Ford Mustang, vom afla doar în 2014 sau poate chiar în 2015, când modelul va ateriza şi pe Bătrânul Continent.

 

Update video:

Cel mai tânăr pony car iese la plimbare pe binecunoscuta Route 66 din State, iar când spunem „iese la plimbare” chiar la asta ne referim: fără burnout-uri, fără cerculeţe, fără dat în stambă… Nici măcar muzică nu are. Iar asta e bine, pentru că pe la 1:15 şi în ultimele două secunde din clip îi poţi auzi glasul răguşit. Noi ştim că abia aşteptăm să-l vedem live prin Europa. Voi?

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide