1 Iunie în istoria automobilistică

Pe 1 Iunie, acum 76 de ani, Nissan Motor Company lua naştere prin fuziunea a mai multor divizii auto.

1 Iunie în istoria automobilistică 1 Iunie în istoria automobilistică

1 Iunie în 1934 - În această zi ia naştere Nissan Motor Company prin redenumirea companiei Jidosha-Seizo Kabushiki-Kaisha (Compania de Producţie a Automobilelor, într-o traducere aproximativă). Jidosha-Seizo Kabushiki-Kaisha a luat naştere în Decembrie 1933, dar ulterior a adoptat numele pe care îl cunoaştem cu toţi. Denumirea Nissan este o abreviere de pe bursă a Nippon Sangyo, una dintre companiile deţinute de Yoshisuke Aikawa.

Nissan a luat practic naştere din două companii din DAT Motors - cei care făceau la acea vreme Datsun - şi la care Aikawa deţinea acţiuni şi divizia de subansamble auto a Tobata Casting, compania pe care o conducea Aikawa. Acţionarii Tobata Casting nu au fost însă încântaţi de perspectiva de a face automobile şi Aikawa a cumpărat toate acţiunile Tobata Casting, crezând foarte mult în viziunea sa.

Nissan a produs primul automobil în 1935 modelul fiind asamblat la uzina din Yokohama în luna Aprilie. Japonezii s-au mişcat foarte repede şi în acelaşi an au început să exporte maşini în Australia. În 1938 expansiunea Nissan a fost sistată de război, camioanele şi vehiculele militare luând locul automobilelor pe liniile de producţie. Uzina Nissan a căzut însă în mâinile americanilor şi şi-a reluat producţia de abia la jumătatea anilor '50.

În 1960 însă a devenit primul constructor japonez recompensat cu premiul Deming pentru excelenţa tehnologică (un premiu acordat de japonezi celor mai inovatoare companii). Criza combustibililor din anii '70 a ajutat foarte mult Nissan, în special pe piaţa americană acolo unde se cereau automobile cât mai economice. Nissan a operat practic două mărci până în 1981, Datsun pentru automobilele mici şi economice şi Nissan pentru automobilele din clasele superioare.

Datorită succesului american Nissan şi-a putut extinde operaţiunile şi în restul lumii, astăzi operând unităţi de asamblare sau producţie în 17 ţări. Nissan este cea de-a treia companie japoneză ca mărime, după Honda şi Toyota şi formează o alianţă puternică cu Renault.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.