11 iulie în istoria automobilistică

Fabbrica Italiana Automobili Torino sau Fiat, aşa cum cunoaştem cu toţii constructorul italian, a luat naştere pe 11 iulie, acum mai bine de 110 ani.

11 iulie în istoria automobilistică 11 iulie în istoria automobilistică

11 iulie 1899 - În această zi Giovanni Agnelli împreună cu un grup de investitori a înfiinţat Fabbrica Italiana Automobili Torino. În 1902 Giovanni Agnelli devine Directorul General al companiei nou înfiinţate şi în 1903 apare primul automobil Fiat, modelul 3 ½ CV, dotat cu un motor de 697 cmc boxer. Acest model era destul de mult inspirat după automobilul Benz contemporan.

Fiat s-a mişcat foarte repede şi în 1908 au început producţia de motoare de avion şi în acelaşii an automobilele Fiat au devenit foarte populare ca modele taxi. În 1910 era deja cel mai mare producător din Italia şi tot în acelaşi an au început producţia la uzina din Poughkeepsie New York, fiind produs primul Fiat în străinătate. În timpul războaielor Fiat s-a remarcat în construcţia de armament militar, ce mai cunoscut fiind avionul de luptă Fiat G55.

Ulterior, la conducerea Fiat a venit Gianni Agnelli, nepotul fondatorului Fiat, cel care a dus compania pe noi culmi. În 1969 Fiat a cumpărat acţiuni la Ferrari şi Lancia, iar în 1986 şi Alfa Romeo a intrat sub umbrela Fiat. Cealaltă marcă exclusivistă, Maserati, a fost cumpărată în 1993, Fiat devenind un grup puternic. În 20 Ianuarie 2009 Fiat a format un parteneriat strategic cu Chrysler LLC, având ca scop revenirea pe piaţa americană.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.