2 Iunie în istoria automobilistică

Se împlinesc doi ani de la una dintre cele mai controversate tranzacţii din lumea automobilistică trecerea mărcilor britanice Jaguar şi Land Rover în portofoliul conglomeratului indian TATA.

2 Iunie în istoria automobilistică 2 Iunie în istoria automobilistică

2 Iunie 2008 - Ford a anunţat vânzarea celor două mărci Land Rover şi Jaguar încă din luna mai, dar semnarea contractului şi "predarea" oficială către TATA s-a consemnat pe 2 Iunie. Suma tranzacţiei a fost de 2,3 miliarde de dolari, dar Ford a încasat doar 1,7 miliarde, 600 milioane fiind direcţionaţi către fondurile de pensii la care compania americană era restantă.

Ca parte a afacerii Ford ceda către TATA, uzinele de producţie, centrele de design şi reţele comerciale globale. În plus, Ford se obliga să furnizeze în continuare motoare şi alte componente pentru modelele dezvoltate la comun, plus continuarea de platforme comune, şi tehnologii hibride împreună cu TATA.

Dintre mărcile de tradiţie europene Jaguar şi Land Rover reprezintă cea mai importantă achiziţie de făcută de un grup asiatic, dar nu este prima tranzacţie de acest gen. În 1994 Lamborghini a fost cumpărată de MegaTech o companie deţinută de gigantul indonezian SEDTCO Pty condus de către fiul. A fost însă o afacere de scurtă durată, Lamborghini fiind înglobată în 1998 în Volkswagen Group. Acest lucru nu se va putea spune însă despre Land Rover şi Jaguar, grupul indian având planuri mult mai serioase, cum ar fi o parte din mutarea producţiei în China.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.