Accident auto în străinătate? Ce puteţi face dacă vi se întâmplă

Dacă vinovat de producerea accidentului este celălalt vehicul ...

Accident auto în străinătate? Ce puteţi face dacă vi se întâmplă Accident auto în străinătate? Ce puteţi face dacă vi se întâmplă

Biroul Asigurătorilor Auto din România - BAAR - a elaborat o serie de recomandări pentru cei care, călătorind în străinătate ca şoferi sau ca pasageri, sunt implicaţi într-un accident auto.

Potrivit BAAR, când circulaţi cu vehiculul în străinătate trebuie să ştiţi că:
- Pe perioda valabilităţii asigurării RCA pe care o deţineţi, beneficiaţi în mod automat şi de o asigurare Carte Verde valabilă pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi pentru teritoriile Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elveţiei şi Serbiei
- Un document de asigurare Carte Verde este valabil pe teritoriul statelor ale căror simboluri nu sunt barate/tăiate cu ”X” pe formularul documentului.

De asemenea, când sunteţi implicat într-un accident, trebuie să completaţi cu atenţie toate rubricile formularului „Constatare amiabilă de accident” şi să urmăriţi ca şi celălalt şofer să facă acest lucru sau aşteptaţi să vină autorităţile competente, dacă legislaţia ţării respective impune acest lucru.

Formularul „Constatare amiabilă de accident” trebuie să fie cât mai complet şi lizibil completat.

Pentru informaţii suplimentare, puteţi contacta biroul naţional al asigurătorilor auto din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul (datele de contact ale birourilor naţionale le găsiţi pe spatele documentului Carte Verde).

Dacă vinovat de producerea accidentului este celălalt vehicul:
- solicitaţi o copie (şi/sau faceţi o poză) a documentului de asigurare al vehiculului „vinovat”
- este recomandat să faceţi poze la locul accidentului, cu semnele de circulaţie, cu strada, intersecţia şi poziţia vehiculelor şi cu documentele celorlalte persoane/vehicule implicate în accident.

Dacă sunteţi vinovat de producerea accidentului:
- înmânaţi celuilalt şofer o copie după documentul dumneavoastră de asigurare Carte Verde, după talonul auto, certificatul de înmatriculare, carnetul dvs. de conducere etc.
- anunţaţi-vă cât mai repede asigurătorul şi urmaţi recomandările acestuia.

„Când circulaţi în străinătate în calitate de pasager beneficiaţi de protecţie pentru prejudiciile suferite în caz de accident fie în baza documentului Carte Verde al vehiculului în care vă aflaţi, fie în baza asigurării celuilalt vehicul, în funcţie de care dintre cele două vehicule se face vinovat de producerea accidentului”, recomandă BAAR.

Contacte utile:
www.baar.rowww.asfromania.ro/eduwww.unsar.rowww.asiguropedia.ro.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.