Audi lucrează la un motor diesel cu sistem biturbo electric

Audi încearcă să ducă la următorul nivel motoarele diesel turbo cu ajutorul unui turbocompresor electric.

Audi lucrează la un motor diesel cu sistem biturbo electric Audi lucrează la un motor diesel cu sistem biturbo electric

Toate motoarele turbo au în comun faptul că palele turbinei sunt învârtite de gazele de eşapament. După ce trece de turbocompresor, aerul pentru admisie e răcit de intercooler, înainte de a intra în motor. Asta înseamnă că la turaţii joase, când presiunea gazelor de eşapament este mică, turbina se învârte încet şi nu creşte prea mult cuplul motorului.

Audi încearcă să rezolve această problemă prin adăugarea unui turbocompresor electric, montat după intercooler, care funcţionează la turaţii joase pentru a creşte cuplul motorului.

Propulsorul pe care Audi testează acest sistem biturbo e o unitate de 3.0 litri TDI care dezvoltă 313 cai putere şi un cuplu maxim de 650 Nm între 1.450 şi 2.800 de rotaţii pe minut.

Conform oficialilor Audi, rezultatul e impresionant. Cuplul motor creşte la foarte scurt timp după plecarea de pe loc a maşinii, iar şoferul simte imediat acest lucru.

În 1989, Audi a construit primul motor care a purtat numele „TDI” - un diesel cu injecţie directă, turbocompresor şi modul electronic de comandă, iar maşina pe care a fost montat acest propulsor este Audi 100.

Clipul video de mai jos ilustrează modul de funcţionare al sistemului biturbo electric:

Ce credeţi despre invenţia celor de la Audi?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.