Cel mai negru scandal al anului. Cum a ajuns Hexi Pharma, al cărei patron a murit în această seară, pe prima pagină a ziarelor şi televiziunilor

Autor: Andreea Traicu 22 mai 2016 Știri auto
Cel mai negru scandal al anului. Cum a ajuns Hexi Pharma, al cărei patron a murit în această seară, pe prima pagină a ziarelor şi televiziunilor
 
 
Cazul Hexi Pharma, care a pornit de la o dezvăluire făcută de Gazeta Sporturilor privind concentraţiile de 10-20 de ori mai reduse decât etichetarea ale unor substanţe dezinfectante produse de compania Hexi Pharma Co SRL, folosite în spi­tale, readuce în discuţie modul de achiziţie a materialelor şi substanţelor utilizate în spitale: ar trebui făcute centralizat sau nu?

În prezent, fiecare spital îşi cumpără individual me­dicamentele şi materialele medicale. O achiziţie centralizată ar permite atât economii la achiziţie, cât şi un control strict al parametrilor produselor cumpărate.

Astfel, pentru a ancheta dacă dezinfectanţii cumpăraţi de spitale de la Hexi Pharma sunt în pa-ra­metri, direcţiile de sănătate publică au recoltat vineri 2.633 de probe din 208 spitale publice şi private cu paturi, care folosesc dezin­fectanţii achiziţio­naţi de la compania Hexi Pharma.

Situaţia ar fi fost preîntâmpinată dacă Ministerul Sănă­tăţii ar fi cumpărat direct de la Hexi Pharma, ar fi testat produsul şi apoi l-ar fi distribuit în funcţie de nevoi la spitalele din ţară.

„La nivelul a 41 de judeţe, au fost recoltate un număr de 2.633 teste de sanitaţie din 208 unităţi spitaliceşti publice şi private cu paturi, care folosesc dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania în cauză“, a transmis Ministerul Sănătăţii către Mediafax.

Datele financiare arată că Hexi Pharma a avut în 2013 o marjă de profit net de 45%, adică la o cifră de afaceri de 18 milioane de lei a avut un profit net de 8 milioane de lei.

Cazul Hexi Pharma pune în discuţie şi modul cum sunt testate substanţele medicale folosite în spitale. În acest caz, acţionarul principal al Hexi Pharma Co. SRL, Dan Alexandru Condrea, a fost acţionar cu 95% la Unilab SA între 1997 şi 2008, laboratul care ar ar trebui să testeze dacă substanţele produse de Hexi Pharma se încadrează în parametri. Dan Alexandru Condrea mai deţine 90% din Health Services Company SRL, 80% din Hexi Med SRL, 60% din Medical Cleaning SRL, 10% din Ochmed SRL şi 90% din Signum Service SRL.

Dosar de insolvenţă: Hexi Pharma, datorii de peste 23 de milioane de lei

Potrivit informaţiilor care apar în cererea de insolvenţă, firma Hexi Pharma ar avea datorii de 23.426.229 lei, primul termen din dosar urmând să aibă loc la data de 17 mai, la Tribunalul Bucureşti.

La scurt timp după ce reprezentanţii Guvernului au anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că probele făcute pe produsele Hexi Pharma au ieşit neconforme, reprezentanţii companiei au anunţat, printr-un comunicat de presă, că au fost demarate toate procedurile pentru închiderea fabricii şi a firmei.

Potrivit cererii de insolvenţă depusă de firma Hexi Pharma, compania ar avea datorii de 23.426.229 lei.

„Toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp, fabrica şi firma şi-au încetat deja activitatea şi au demarat de ieri procedurile legale pentru închidere. În numele tuturor angajaţilor Hexi Pharma, ne dorim ca vinovaţii să fie găsiţi cât mai repede”, au anunţat reprezentanţii companiei.

Produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, arată primele teste oficiale anunţate de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, acesta precizând că produsele vor fi retrase, iar compania a fost amendată cu 40.000 lei.

Judecători: Firma Hexi Pharma nu poate fi dizolvată

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au decis să admită cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind lichidarea societăţii Hexi Pharma, firmei fiindu-i interzisă dizolvarea, reducerea capitalului social sau înstrăinarea activelor, hotărârea nefiind definitivă.
 

„Admite cererea Parchetului. Dispune faţă de Hexi Pharma, pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, următoarele măsuri preventive de la 16 mai până la 14 iulie inclusiv: interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicţia fuziunii, divizării sau reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor, interzicerea plăţilor şi transferurilor băneşti, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi a salariilor, interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 5, hotărârea nefiind definitivă.

Cererea procurorilor a fost înaintată instanţei după ce firma Hexi Pharma a anunţat miercuri că a demarat deja procedurile legale pentru închidere şi că îşi va retrage toate produsele de pe piaţă, precizând că în urma rezultatelor anunţate în legătură cu produsele companiei, firma îşi cere scuze public.

Produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, arată primele teste oficiale anunţate de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, acesta precizând că produsele vor fi retrase, iar compania a fost amendată cu 40.000 lei.

La data de 10 mai, pe rolul Tribunalului Bucureşti a fost înregistrat un dosar prin care firma solicită intrarea în insolventă, prima şedinţă de judecată fiind stabilită pentru 17 mai. Potrivit informaţiilor care apar în cererea de insolvenţă, firma Hexi Pharma ar avea datorii de 23.426.229 lei.

SRI: În ultimii cinci ani, 100 de informări privind fenomenul infecţiilor din spitale
 

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a anunţat, luni, că instituţia avea cunoştinţă despre situaţia privind infecţiile intraspitaliceşti, menţionând că a transmis aproximativ o sută de informări în ultimii cinci ani decidenţilor legali.

„În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecţiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, primul-ministru, Preşedintele României. Toţi aceşti beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuţiilor lor, despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti”, au transmis, luni, oficialii SRI.

Parchetul General a demarat o anchetă în legătură cu dezinfectanţii folosiţi în spitalele din România, achiziţionaţi de la firma Hexi Pharma, produse despre care există suspiciunea că ar fi diluate. În dosar, procurorii şi poliţiştii au făcut sâmbătă patru percheziţii, ridicând documente de la sediul Hexi Pharma din Bucureşti, dar şi de la depozitul din localitatea Mogoşoaia.

Totodată, au fost ridicate probe şi înscrisuri din 25 de unităţi sanitare de pe raza a 21 de judeţe şi a municipiul Bucureşti.
 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide