Cine SE TEME mai mult de maşinile autonome - femeile sau bărbaţii?

Un studiu recent al Universităţii de Cercetări în Transporturi din Michigan ne arată oamenii nu mai sunt chiar aşa sceptici în privinţa maşinilor autonome. Dar vine şi cu nişte descoperiri interesante, ba chiar care ne intrigă.

Cine SE TEME mai mult de maşinile autonome - femeile sau bărbaţii? Cine SE TEME mai mult de maşinile autonome - femeile sau bărbaţii?

Maşinile autonome, noul bau-bau al lumii auto sau o revoluţie aşteptată cu nerăbdare? Ei bine, pentru moment suntem undeva la mijloc, dacă e să ne luăm după rezultatele studiului realizat de curând în SUA.

Mai mult de jumătate dintre repondenţi (56%) consideră că maşinile autonome sunt un lucru pozitiv, iar un sfert (27%) s-au declarat neutri faţă de acest subiect. Aşa încât doar 16% s-au arătat împotriva maşinilor care se conduc singure - adică felia detractorilor e mult mai mică decât se crede.

Cică jumătate dintre americani acceptă maşinile autonome. Dar nu toţi americanii sunt fani gadgeturi...

 

Printre avantajele pe care cred repondenţii că le-ar aduce maşinile autonome s-au numărat reducerea accidentelor (peste două treimi dintre răspunsuri) şi scăderea consumului şi a poluării (70% dintre răspunsuri). De asemenea, jumătate dintre repondenţi consideră că traficul s-ar decongestiona datorită gestionării electronice a circulaţiei maşinilor.

Pe de altă parte, sentimentul de reticenţă în privinţa altor aspecte rămâne ridicat: peste 70% dintre repondenţi consideră că maşinile autonome nu ar fi capabile să gestioneze la fel de bine ca un creier uman diversele situaţii din trafic, iar condiţiile atmosferice sau de altă natură ar putea afecta funcţionearea sistemelor electronice.

În plus, mulţi îşi fac griji în privinţa problemelor legale, în caz de accidente, de exemplu, dar şi în privinţa intimităţii (maşinile sunt monitorizate permanent de ”cineva”...) sau a siguranţei în faţa hackerilor.

Un sfert dintre americani ar plăti 2.000 USD mai mult pentru o maşină autonomă. Să le spunem că diferenţa faţă de o maşină normală va fi cu mult mai mare?...

 

În ce priveşte bugetul, peste 50% dintre repondenţi au declarat că nu ar fi de acord să plătească mai mult pentru o maşină autonomă. Doar un sfert dintre cei intervievaţi au spus că n-ar avea probleme dacă o maşină autonomă ar fi mai scumpă cu cel puţin 2.000 USD faţă de o maşină normală.

Nu în ultimul rând, cercetătorii au mai tras o concluzie interesantă: femeile sunt mai reticente decât bărbaţii în ce priveşte tehnologia maşinilor autonome (doar 54% din publicul feminin intervievat e de acord cu maşinile autonome, faţă de 59% în cazul publicului masculin).

Poftim? Nu femeile sunt fanii maşinilor autonome? Cum aşa?!

 

De ce e o concluzie interesantă? Deoarece folclorul spune că, în general, bărbaţii sunt cei mai mari detractori, din cauză că nu vor să cedeze controlul volanului unui creier electronic. Ei bine, conform acestui studiu, femeile sunt detractori şi mai mari din raţiuni mult mai pragmatice: nu au încredere că o maşină autonomă le-ar putea asigura copiilor un nivel de securitate la fel de bun cum o fac părinţii la volan.

Acum, rămâne să decideţi voi dacă motivele pro şi contra maşini autonome sunt sau nu justificate. Şi am vrea să ştim ce credeţi despre diferenţierea pe sexe:

CINE SUNT MAI RETICENŢI ÎN PRIVINŢA MAŞINILOR AUTONOME: FEMEILE SAU BĂRBAŢII?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.