Cod galben de caniculă. Cum te protejezi în maşină?

Autor: Cristian Agatie 13 aug. 2019 Știri auto
Cod galben de caniculă. Cum te protejezi în maşină?

Înainte de plecare este important să deschizi toate uşile maşinii (şi trapa, dacă există) pentru ca interiorul să se ventileze corespunzător. Porneşte motorul şi setează climatizarea la o temperatură potrivită (24 de grade asigură un flux de aer viguros la început, care devine confortabil pe măsură ce temperatura din habitaclu scade). Poţi închide uşile, păstrând geamurile deschise dacă viteza de deplasare nu este foarte mare. După câteva minute închide geamurile, acum instalaţia de climatizare va funcţiona cu randament maxim. Pentru o răcire rapidă se poate selecta funcţia de recirculare aer. Sfat: dacă ai scaune cu tapiţerie din piele evită să porţi pantaloni scurţi. Scaunele din piele se încing puternic de la soare.

Evită căldura din mijlocul zilei. Recomandăm să pleci în călătoriile mai lungi dimineaţa sau seara. Cea mai mare căldură este între orele 12 şi 16, dacă nu ai o instalaţie de aer condiţionat funcţională este mai bine să eviţi să mergi cu maşina în acest interval.

Foloseşte protecţie solară. Cei mai mulţi şoferi consideră că sunt protejaţi de razele soarelui în spatele parbrizului. Este doar parţial adevărat. Pentru o protecţie optimă, geamurile din spate şi luneta pot fi acoperite cu folie solară. Acestea filtrează nu numai razele UV, ci şi radiaţia infraroşie, responsabilă de căldura din maşină. Important: nu se pune folie pe parbriz sau pe geamurile din faţă!

Instalaţia de aer condiţionat. O temperatură prea scăzută în interiorul maşinii  poate favoriza apariţia problemelor de circulaţie a sângelui. Diferenţa dintre temperatura din interior şi cea din exterior nu trebuie să fie mai mare de şase grade Celsius. Deschide toate gurile de ventilaţie şi reglează jetul de aer pentru a sufla cât mai sus posibil. Ideal, aerul trebuie să treacă pe deasupra persoanelor din faţă. Nu se recomandă ca fluxul de aer să atingă direct părţi ale corpului.

Cod galben de caniculă. Nu lăsa niciodată copii sau animale în maşină!

Hidratarea. Este important să consumi multe lichide, în special când conduci în caniculă. Cantitatea recomandată este de trei litri de lichide de personală pe zi. Nu bea băuturi foarte reci, pentru că în acest caz corpul tău se va încălzi pentru a compensa răcirea bruscă provocată de lichidele reci. Consecinţele sunt o transpiraţie mai abundentă şi chiar probleme la stomac.

Parcarea. De câte ori ai posibilitatea, parchează la umbră. Ceea ce mulţi nu realizează este că soarele se mişcă în sensul acelor de ceas. Ia, aşadar, în considerare mişcarea soarelui pe parcursul zilei. Dacă totuşi trebuie să parchezi în soare, pune în spatele parbrizului un parasolar. Ideal este unul cu suprafaţă reflectorizantă. Scaunele de copii trebuie, de asemenea, acoperite cu un material deschis la culoare. Dar, cel mai  important, nu lăsa niciodată copii sau animale în maşină, chiar şi pentru scurt timp, indiferent de anotimp!

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide