Colecţie de maşini confiscate, vândută în Elveţia cu zeci de milioane

O colecţie spectaculoasă de maşini de lux care aparţineau vicepreşedintelui din Guineea Ecuatorială a fost scoasă la licitaţie în Elveţia, după ce au fost confiscate în urma unei investigaţii pentru spălare de bani.

Colecţie de maşini confiscate, vândută în Elveţia cu zeci de milioane Colecţie de maşini confiscate, vândută în Elveţia cu zeci de milioane

25 de supercaruri şi modele rare care au aparţinut lui Teodoro Nguema Obiang Mangue, fiul preşedintelui din Guineea Ecuatorială, a fost vândute la o licitaţie organizată de casa londoneză Bonhams. Maşinile, care includ exempolare rare produse de Lamborghini, Ferrari şi alte mărci exotice, au fost confiscate de autorităţile elveţiene în 2016, în urma unei investigaţii pentru spălare de bani.

Colecţia de maşini, multe dintre acestea având doar câteva mii de kilometri la bord, a fost vândută pentru sume care totalizează zeci de milioane de dolari. Astfe, un model Lamborghini Veneno roadster, una dintre cele nouă produse pentru a marca semicentenarul mărcii italiene, s-a vândut cu 8,3 milioane de dolari, în ciuda faptului că fusese evaluat la 5,1 milioane.

Un model LaFerrari s-a vândut cu 2,2 milioane de dolari, în timp ce un model Koenigsegg One:1 - produs în doar şapte exemplare - s-a vândut cu 4,6 milioane de dolari, de două ori mai mult decât se estimase.

În colecţie se mai afla un McLaren P1, vândut cu 1,1 milioane de dolari, un Aston Martin One-77, vândut cu 1,5 milioane de dolari, dar şi un Bugatti Veyron vândut cu 1,3 milioane de dolari. Maşinile au fost vândute "în numele statului Geneva şi toate sumele obţinute vor fi donate", a anunţat casa de licitaţii Bonhams.

Maşinile au fost confiscate de la liderul african în 2016, iar anul acesta procurorii elveţieni au anunţat că au închis investigaţia de spălare de bani în cadrul unui aranjament de a vinde maşinile şi a folosi banii obţinuţi pentru programe în Guineea Ecuatorială.

Potrivit Codului penal elveţian, procurorii pot renunţa la acuzaţii în anumite cazuri de acest fel, dacă persoanele acuzate oferă compesaţii.

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.