Cutremur în lumea giganţilor auto: VW a ajuns Toyota la vânzări!

Autor: Oraan Mărculescu 04 aug. 2014 Știri auto

După ce nu demult lumea auto a fost bulversată de zvonul preluării Fiat-Chrysler de către concernul Volkswagen, iată că nemţii vin cu o veste menită a îngropa definitiv acest zvon: rezultatele financiare din prima jumătate a lui 2014 indică faptul că grupul VAG nu are nevoie de nicio fuziune de amploare pentru a deveni cât mai repede Numărul Unu pe plan mondial.

Toyota, care actualmente încă mai deţine titulatura de cel mai mare producător auto din lume, a vândut în primul semestru din 2014 un volum de 5,097 milioane de vehicule, ceea ce înseamnă o creştere de 3,8% faţă de primul semestru din 2013.

Încă mai e Number One, dar nu va mai rezista mult în această poziţie

 

Grupul Volkswagen se laudă, în aceeaşi perioadă, cu un volum de vânzări de 4,97 milioane de vehicule, mai puţin cu 127.000 unităţi decât Toyota, dar cu o creştere faţă de 2013 de 5,%, adică aproape dublă. În plus, vânzările diviziilor de camioane Scania şi MAN vor fi făcute publice doar la finalul acestei luni, analiştii estimând că grupul VAG va ajunge la 5,07 milioane de vehicule – cu doar 20-30.000 de unităţi mai puţin decât Toyota!

Care este vestea cutremurătoare pentru lumea auto? Faptul că, deşi grupul VAG şi-a propus să ajungă pe prima poziţie a podiumului mondial în 2018, s-ar putea ca acest lucru să se petreacă mai repede: chiar la finalul acestui an!

Demisia, domnule Martin Winterkorn! Aţi promis că aduceţi grupul Volkswagen pe prima poziţie de-abia în 2018, iar acum devansaţi termenul? 🙂

 

Analiştii îşi bazează estimările pe evoluţiile din China ale celor doi mari constructori auto: până acum, grupul Volkswagen a vândut la chinezi un număr de 1,8 milioane de maşini (o creştere de 18% faţă de primul semestru din 2013 şi, practic, peste o treime din vânzările totale VW pe plan mondial).

În paralel, Toyota a vândut sub 500.000 de exemplare, valoare care, deşi reprezintă o creştere de 12% faţă de primul semestru din 2013, arată că Toyota încă mai are mari probleme de imagine în China, din cauza scandalului diplomatic de natură teritorială între japonezi şi chinezi, de anul trecut.

Volkswagen s-a năcut în 1937, în Germania. Se pare că-şi va sărbători din plin cei 77 de ani de existenţă chiar la finalul lui 2014, când sunt mari şanse să devină cel mai mare constructor auto din lume

Aşa încât al doilea semestru din 2014, în care vânzările de maşini noi se pare că-şi vor continua trendul pozitiv pe piaţa auto din China, e de aşteptat să le dea câştig de cauză germanilor de la Volkswagen (care recent au mai inaugurat două uzine în China, dar lansează şi modele mai noi decât japonezii – vezi noul VW Passat, de exemplu).

Aşadar, pariurile sunt deschise – voi ce credeţi:

VA REUŞI GRUPUL VW SĂ DEPĂŞEASCĂ TOYOTA LA FINALUL LUI 2014?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide