Danemarca vrea interzicerea tuturor maşinilor diesel şi pe benzină din Europa

Autor: Cristian Agatie 07 oct. 2019 Știri auto
Danemarca vrea interzicerea tuturor maşinilor diesel şi pe benzină din Europa

Danemarca, susţinută de alte 10 state din Uniunea Europenă, a solicitat interzicerea maşinilor cu motoare diesel şi pe benzină pe continentul European începând din 2040, motivul fiind combaterea schimbărilor climatice. Propunerea a fost făcută în timpul unei reuniuni a miniştrilor mediului din UE care s-a desfăşurat la Luxemburg.

Uniunea Europeană doreşte reducerea emisiilor de bioxid de carbon  cu 40% până în 2030, în timp ce Comisia Europeană doreşte ca, până în 2050, emisiile de bioxid de carbon la nivelul ţărilor UE să fie zero, pentru a stopa încălzirea globală.

„Trebuie să recunoaştem că suntem presaţi de timp”, a declarat ministrul danez al Climei şi Energiei, Dan Jorgensen, după reuniune.

În octombrie 2018, guvernul danez a anunţat că va interzice vânzarea tuturor maşinilor care folosesc combustibili fosili până în 2030, dar ulterior a renunţat la idee, deoarece acest lucru ar fi încălcat regulile UE.

Jorgensen a spus că, dacă UE va fi de acord cu privire la o interdicţie la nivelul întregii uniuni, ar fi bine dacă fiecare dintre ţări ar putea să pună în aplicare o astfel de măsură. „Planul A ar fi acela de a adopta o interdicţie europeană”, a spus el.

Totuşi, Lituania, Letonia, Slovenia, Bulgaria şi alte câteva ţări au sugerat că trebuie făcut mai mult pentru a opri vânzările de autovehicule second-hand din Europa de Vest către Est.

Jorgensen a spus că este important ca producătorii de automobile să fie informaţi în privinţa direcţiilor de politică ale blocului pe termen lung şi că următorul pas al Danemarcei a fost formarea unei alianţe cu cele 10 state membre care susţin propunerea sa. „Atunci cred că vor urma şi alţii”, a spus el.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide