Gabriela Firea anunţă vinieta de Bucureşti. Maşinile poluante nu vor mai avea acces în centrul Capitalei

Primarul Capitalei Gabriela Firea vrea să introducă o vinietă electronică de 10 lei/zi sau 1.900 lei pe an pentru maşinile care nu sunt înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov şi care doresc să circule în oraş. În plus, toate maşinile non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, indiferent de judeţul în care sunt înmatriculate vor avea interzis în zona centrală a Bucureştiului.

Gabriela Firea anunţă vinieta de Bucureşti. Maşinile poluante nu vor mai avea acces în centrul Capitalei Gabriela Firea anunţă vinieta de Bucureşti. Maşinile poluante nu vor mai avea acces în centrul Capitalei

Pentru autovehiculele din ţară precum si înmatriculate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urma achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen-C (Centru) adică 75 de lei/luna si 900 lei pe an.

Măsurile anunţate de Gabriela Firea au scopul de a reduce poluarea în centrul Bucureştiului şi fac parte dintr-un proiect aflat în dezvbatere publică, urmând ca la finalul lunii viitoare să fie supus aprobării Consiliului Genral al Municipiului Bucureşti. Dacă va fi aprobată, hotărârea ar trebui să intre în vigoare începând cu data de 3 ianuarie 2020.

„Cel mai important factor de poluare este circulaţia auto sufocantă, iar numărul de autoturisme creşte exponenţial. În zona Bucureşti-Ilfov sunt înmatriculate 1,6 milioane de maşini. La prima vedere pot sa pară măsuri dure, dar sunt insuficiente pentru gradul de poluare. (...) Bucureştiul a ajuns pe un nedorit loc 6 in topul celor mai poluate oraşe din Europa, iar România se află, începând cu anul 2011, în procedură de infringement. A constata acest lucru şi a nu face nimic înseamnă că suntem inconştienţi”, motivează Gabriela Firea introducerea măsurilor.

Potrivit datelor furnizate de Gabriela Firea, în Bucureşti şi Ilfov sunt 261 de autoturisme non-Euro, 7.000 de autoturisme Euro 1, 113.000 de autoturisme Euro 2, 213.000 de autoturisme Euro 3, 440.000 de autoturisme Euro 4, 253.000 de autoturisme Euro 5 şi 331.000 de autoturisme Euro 6.

„Concret, vom introduce vinieta electronică pentru circulaţia rutieră pe drumurile publice din Bucureşti. Prima categorie: pentru autoturismele înmatriculate în alte oraşe sau state care tranzitează capitala, se va achiziţiona vinieta electronică Oxigen-B (Bucureşti) de acces pentru o zi care va costa 10 lei, iar pentru un an 1.900 lei. Dacă autoturismele înmatriculate în alte oraşe sau ţări sunt şi cu grad ridicat de poluare, adică Non euro, Euro 1, Euro 2 vor fi complet interzise în Centrul Capitalei (pe care îl vom defini). Excepţia fac doar maşinile din judeţul Ilfov unde în cea mai mare parte locuiesc tot bucureşteni şi reprezintă zona metropolitană a capitalei. Pentru autovehiculele din ţară precum şi înmatriculate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu normă de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urma achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen-C (adică Centru) adică 75 de lei/luna şi 900 lei pe an. A doua măsură se referă la autoturismele înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov, cu grad mare de poluare: Non Euro, Euro 1, Euro 2, care, ca şi cele înmatriculate în alte oraşe sau state, vor fi interzise în Zona Centrală a capitalei care, de altfel, suferă cel mai mult din cauza poluării intense”, a declarat Gabriela Firea.

Zona centrală este definită ca perimetrul delimitat de P-ţa Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - şos. Ştefan cel Mare - str. Polonă - str. Mihai Eminescu - str. Traian - /bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Şincai - str. Lânăriei - Calea Şerban Vodă - bd. Mărăşeşti - str. Mitropolit Nifon - bd. Libertăţii - Calea 13 Septembrie - str. Izvor – str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan - str. Berzei - str. Buzeşti - P-ţa Victoriei, inclusiv limitele acestuia. Autoturismele vor fi monitorizate de 58 de camere pentru zona centrală şi 146 de camere pentru restul oraşului. 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.