Grupul Renault investeşte în protejarea resurselor de apă

Autor: Dan Vache 23 mart. 2012 Știri auto
Grupul Renault investeşte în protejarea resurselor de apă

Strategia de dezvoltare durabilă a Grupului Renault urmăreşte menţinerea echilibrului ecologic, reducerea impactului activităţilor companiei asupra mediului înconjurător şi respectarea imperativelor de mediu pe toată durata de viaţă a vehiculului.

Şi entităţile din România ale Grupului Renault urmează această strategie, prin politicile de mediu aplicate. Atât Dacia, cât şi Tehnic Titu, sunt preocupate de calitatea resurselor de apă, importante în activităţile Renault Technologie Roumanie, prin Centrul specifice construcţiei de maşini.

Pe platforma industrială de la Mioveni există o staţie de producere a apei potabile, care furnizează apă atât pentru Dacia, cât şi pentru cei 33.000 de locuitori ai oraşului Mioveni. Începând din anul 2005, staţia a fost modernizată prin investiţii de 3,4 milioane de euro. Investiţiile vor continua în cursul anului 2012 pentru modernizarea filtrelor pentru apă potabilă, diagnosticarea reţelelor de canalizare cu ajutorul camerei, realizarea unei staţii biologice pentru tratarea apelor reziduale în departamentul de vopsitorie.

Pe lângă apa potabilă, apa reziduală care este folosită în activitatea de fabricaţie a maşinilor, este tratată cu ajutorul unor instalaţii complet modernizate. Astfel, au fost create centrale de filtrare pentru tratarea lichidelor de uzinaj, o staţie fizico-chimică pentru apele reziduale din departamentul de vopsitorie, evaporatoare pentru tratarea emulsiilor şi o instalaţie de ultrafiltrare a lichidelor de uzinaj. Apa purificată este refolosită, uleiurile uzate sunt separate şi trimise spre valorificare prin ardere.

Investiţiile realizate din 2000 până în prezent în procesul de tratare a apei reziduale sunt în valoare de 6,8 milioane de euro. De asemenea, investiţiile realizate pe platformă au dus la scăderea consumului de apă/vehicul produs cu – 87,41% în ultimii şapte ani.

Renault Technologie Roumanie, prin cel mai nou punct de lucru al său, Centrul Tehnic Titu, a dezvoltat, încă de la construcţia centrului, o politică de protejare a mediului înconjurător.

Sistemul de drenaj al apelor pluviale a fost creat special pentru a preveni inundaţiile şi poluarea asociată. Pentru acesta, a fost necesară construcţia unui bazin de retenţie a apei de aproximativ 40.000 m3 . Acesta are rolul, pe de o parte, de a reţine eventualii poluanţi care ar putea pătrunde în zona pistelor de încercări şi, pe de altă parte, de a evita inundaţiile terenurilor agricole din proximitate. Totodată, pentru instalarea sistemului de drenaj a fost necesară ridicarea nivelului terenului iniţial pentru prevenirea inundaţiilor prin exfiltrare.

În plus, Centrul Tehnic Titu beneficiază de un sistem de evacuare a apei din centru, care protejează pânza freatică şi reţeaua locală. Au fost montate decantoare şi separatoare de hidrocarburi pe circuitul apei pluviale, înainte de evacuarea acesteia în pârâul Bai. În următoarele luni va fi dată în folosinţă şi o staţie de pre-epurare a apelor uzate menajere.

Calitatea apelor folosite în activitatea Centrului Tehnic Titu este monitorizată în permanenţă. Între anii 2008 şi 2011, au fost investiţi 2 milioane de euro pentru protejarea resurselor de apă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide