Încărcarea maşinilor electrice fără cablu!

Compania americană Evatran propune o invenţie cu adevărat inedită: un sistem de încărcare a maşinilor electrice fără utilizarea cablurilor, denumit "Plugless Power".

Încărcarea maşinilor electrice fără cablu! Încărcarea maşinilor electrice fără cablu!

Deşi sună SF, principiul Plugless Power nu este foarte complicat, iar compania Evatran speră să pună în vânzare acest tip de sistem chiar din 2011. Să vedem despre ce este vorba.

Invenţia americanilor se bazează pe principiul inducţiei: practic, atât platforma de încărcare, cât şi maşina beneficiază de bobine de inducţie. Când maşina este plasată deasupra platformei, iar bobina din spoiler este suficient de apropiată de cea din platformă, curentul electric generat de unitatea centrală creează un câmp magnetic prin bobină.

Fluxul câmpului magnetic este îndreptat spre bobina de pe maşină, care îl transformă înapoi în energie electrică, astfel încărcându-se bateriile maşinii. Este cam acelaşi sistem folosit recent de Philips pentru periuţa de dinţi electrică cu alimentare wireless.

Sistemul are şi un design gândit special pentru a fi cât mai uşor de înţeles de către utilizatori, arătând ca un... iPod şi având acelaşi gen de butoane, fiind foarte uşor pentru un om să se adapteze în utilizarea dispozitivului.

Pentru a evita neplăcerile cauzate de poziţionarea neconformă a maşinii pe platformă, bobina integrată se poate mişca datorită unui dispozitiv controlat prin magneţi, astfel încât alinierea celor două bobine se face automat, o dată ce roţile maşinii au fost lipite de marginea platformei.

Nici faptul că acest tip de încărcare are o eficienţă mult mai redusă decât a celei prin cablu nu a fost de natură să îi descurajeze pe inventatori, care în acest moment afirmă că au ajuns la un prag al eficienţei de 80%, însă în 2011 se speră că se va ajunge la o valoare de minimum 90%.

Deocamdată, sistemul pe care Evatran îl va pune în vânzare (şi care va viza posesorii de Nissan Leaf sau Chevrolet Volt) va beneficia de cablu - pentru simplul motiv că maşinile încă nu beneficiază de această bobină de inducţie plasată în bara din faţă. Însă, din 2011, va fi disponibil şi pachetul upgradat, cu alimentare fără fir, pentru un preţ de 3.800 USD.

Rămâne de văzut dacă această propunere va atrage cu adevărat atenţia şi principalilor actori implicaţi în domeniul construcţiei de maşini, caz în care preţul unui astfel de dispozitiv ar putea scădea considerabil.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.