Instalaţie GPL pe maşină. Avantaje şi dezavantaje, costuri şi procedură

Autor: Marius Vișan 16 nov. 2015 Știri auto
Instalaţie GPL pe maşină. Avantaje şi dezavantaje, costuri şi procedură

Numarul şoferilor care decid să-şi monteze instalaţii GPL pe maşini este într-o continuă creştere. Indiferent că sunt maşini mai scumpe sau mai ieftine, din dorinţa de a reduce costurile facturilor la combustibil, şoferii decid să trecă de la benzină la gaz. Această tendinţă este confirmată şi de statisticile RAR, instituţie care omologhează montarea acestor tipuri de instalaţii.

Avantaje

Principalul avantaj este preţul mult mai mic, atunci când vine vorba de efectuarea unui plin. Practic, preţul unui litru de GPL este la jumătatea unui litru de benzină.

O instalaţie GPL costă în medie 2500 de lei, iar investiţia se amortizează după aproximativ 10 mii de kilometri parcurşi.

Dezavantaje 

Scăderea puterii motorului cu 15% este principalul dezavantaj. Tot aici este de menţionat şi faptul că există şi mici diferenţe în ceea ce priveşte consumul motorului. Cam de 20%. De exemplu, dacă înainte maşina ta consuma 10 litri la suta de kilometri, să zicem, odată trecută pe GPL, ea va consuma 12 litri la suta de kilometri. 

Un lucru de ştiut este faptul că instalaţiile GPL de generaţie veche reduc durata de viaţa a motorului. Asta pentru că benzina avea şi rol de ungere, pe când gazul este un combustibil uscat.

De asemenea, spaţiul din portbagaj va fi mult mai restrâns, dar asta depinde de capacitatea rezervorului de GPL pentru care se optează. Pe lângă asta vei fi nevoit să lipeşti un stiker în spatele maşinii pe care scrie GPL. Odata ce apare semnul pe maşină, nu mai ai voie să intri în parcările subterane. Motivul este uşor de înţeles. În cazul în care presiunea din rezervor creşte, o supapă specială va elibera gazele, iar gazele eliberate în interiroul unei incinte ar putea produce o explozie.

Procedută pentru înscrierea instalaţiei GPL 

După montarea instalaţiei vei primi comanda, certificatul de garantie şi certificatul de conformitate. Cu acestea se va intocmi dosarul.

Paşii sunt următorii:

1. Mergi la RAR cu următoarele documente: cartea maşinii (original şi copie), carte de identitate (original şi copie), certificatul de înmatriculare al maşinii (original şi copie);

2. RAR-ul va efectua testul de emisie noxe, după care îţi va trece în cartea maşinii instalatia GPL;

3. Pentru înscriere în certificatul de înmatriculare auto ai nevoie de cartea maşinii (de data aceasta are GPL pe ea) original şi copie, talonul maşinii (certificatul de înmatriculare) original şi copie, cartea de identitate original şi copie, asigurarea RCA original şi copie, dovada plăţii (chitanţa sau foaie de vărsământ) taxei de eliberare a certificatului de înmatriculare (la BCR sau CEC);

5. Toate acestea trebuie îndosariate într-o anumită ordine, pe care o stiu cei de la birourile de copiat acte aflate în apropiere sectiilor de Poliţie), după care dosarul se depune la Poliţie;

6. După o săptamană vi se eliberează noul certificatul de înmatriculare.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Vlad MIRONESCU
Vlad MIRONESCU

Comentarii
Inchide