Noi prevederi pentru obţinerea permisului auto. Una dintre ele te poate lăsa fără permis – pe viaţă!

Autor: Cristian Agatie 04 oct. 2019 Știri auto
Noi prevederi pentru obţinerea permisului auto. Una dintre ele te poate lăsa fără permis – pe viaţă!

Potrivit ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1428/2019, se schimbă modelul fişei medicale pentru obţinerea permisului de conducere. Acesta conţine în plus examinarea de pneumologie pentru şoferii profesionişti, pentru depistarea apneei de somn. De asemenea, valabilitatea fişei medicale pentru permis a fost extinsă de la 6 luni la un an de la emitere.

Practic, valabilitatea fişei medicale, de care au nevoie atât viitorii şoferi, cât şi actualii şoferi la reînnoirea permisului auto, a fost dublată. Astfel, documentul poate fi folosit oricând în intervalul respectiv de un an, fie pentru prima obţinere a permisului auto, fie pentru reînnoirea celui deja obţinut.

În plus, avem de-acum un model nou al fişei medicale, însă acesta conţine mai ales modificări de formă. Singura schimbare, în afară de valabilitate, este apariţia, pe lista examinărilor medicale obligatorii, a examenului pneumologic.

Rubrica de pneumologie este obligatorie doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E. În acest fel, toţi şoferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testaţi pentru apnee de somn, în condiţiile în care acum doar cei suspectaţi de apnee, indiferent de categorie, trebuie să se ducă la doctor pentru a obţine un aviz medical.

În urma acestei examinări, candidatul va fi declarant apt/inapt. În cazul în care la una din specialităţile medicale menţionate în fişă candidatul este declarant inapt conducere auto, aceasta va fi şi concluzia finală a examenului medical.

Motivul pentru care au apărut în legislaţie restricţiile pentru persoanele cu apnee în somn este numărul mare de accidente auto care au drept cauză sindromul respectiv. Apneea este o oprire temporară a respiraţiei, sindromul de apnee în somn fiind asociat cu o somnolenţă diurnă excesivă şi pericolul de a adormi la volan. Afecţiunea este cu atât mai perfidă cu cât cei care suferă de ea nu îşi dau seama când adorm, uneori pentru numai câteva secunde.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide