Pilot automat care conduce maşina singur: VW temporary auto-pilot

Se pare că secvenţele din filmele SF, în care şoferul introduce destinaţie şi maşina rulează singură, sunt foarte aproape să devină realitate. VW introduce o nouă generaţie de pilot automat.

Cum ar fi ca în timpul "călătoriei" spre serviciu, să citiţi presa, să beţi o cafea sau să vă faceţi "temele" pentru marea sedinţă cu şefii? Pare o imagine ruptă din filmele SF, nu-i aşa? Dar totuşi, se pare că constructorii auto vor să aducă funcţia de pilot automat la adevăratul înţeles al acesteia. Şi anume, odată activat sistemul, maşina într-adevăr să ruleze singură.

În acest sens şi grupul VW se adaugă producătorilor, precum Toyota sau Audi, care încearcă să dezvolte acest lucru. Tehnologia pe care VW o prezintă se numeşte "Temporary Auto Pilot". Aceasta funcţionează pe combinarea a două sisteme, Cruise Control şi Lane Assist. Combinaţia celor două permita ca maşina să ruleze, cel puţin pe autostrăzi, cu viteze de până la 129 de km/h fără intervenţia şoferului. Bineînţeles că acesta trebuie să suprevegheze bunul mers al lucrurilor, totuşi sistemul este la început de drum.

Sistemul păstrează distanţa faţă de maşina din faţă, reduce viteza odată cu aceasta, "citeşte" semnele de circulaţie de pe autostradă şi "acţionează" în consecinţă. În caz de blocaj în trafic, sistemul este capabil să oprească maşina, tot în mod automat.

Partea bună a lucrurilor, faţă de celelalte sisteme experimentale propuse de Audi sau Toyota, este că sistemul celor de la VW se bazează pe senzori şi radare care deja se regăsesc pe maşinile de serie. Acest lucru ne permite să credem că în anii imediat următori vom vedea pe maşinile de serie de la VW aceste sisteme implementate şi perfect funcţionale.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.