Premieră în România: poliţiştii din Cluj vor verifica montarea corectă a scaunelor pentru copii

Premieră în România: poliţiştii din Cluj vor verifica montarea corectă a scaunelor pentru copii

Autor: Cristian Agatie acum 11 luni Știri

Şeful Biroului pentru Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Cluj, Gina Pop, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în cadrul proiectului „Copil iubit la bord” vor avea loc instruiri practice în care poliţiştii vor învăţa cum se montează un scaun auto în maşină sau cum se prinde corect un copil într-un astfel de scaun.

„La nivelul judeţului Cluj se va derula, timp de un an, începând cu luna noiembrie, un plan de acţiuni, în premieră naţională, în cadrul proiectului , cu scopul de a reduce numărul de copii răniţi sau decedaţi în accidentele rutiere. Poliţiştii Serviciului Rutier vor derula acţiuni în trafic dedicate acestui domeniu şi vor face, în prima etapă, recomandări şoferilor privind utilizarea scaunelor auto pentru copii, după care se va trece la aplicarea de sancţiuni. Vor avea loc instruiri practice în care poliţiştii vor învăţa cum se montează un scaun auto în maşină, cum se prinde corect un copil într-un astfel de scaun. De asemenea, vor avea loc întâlniri cu copiii din grădiniţe şi şcoli şi cu părinţii acestora despre conştientizarea cu privire la rolul scaunelor pentru copii şi modul de utilizare pe categorii de vârste şi înălţime”, a spus Pop.

Erika Bărăgan, reprezentant al Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), a declarat la rândul său că este vorba despre primul proiect integrat din România care priveşte prevenirea accidentelor rutiere soldate cu victime copii. 

„800 de copii au fost implicaţi în accidente rutiere în Cluj în perioada 2015-2016, constatându-se că jumătate dintre cei care erau în maşini nu purtau centuri de siguranţă. Potrivit unor studii, realizate în 2014 şi 2018, peste 20% dintre copiii din Cluj-Napoca observaţi în trafic nu purtau niciun fel de sistem de siguranţă, jumătate dintre aceştia nefiind aşezaţi corespunzător în scaune sau scoici în funcţie de înălţime, vârstă şi greutate. S-a mai constatat că doar 15% dintre şoferi şi-au aşezat copiii sub 4 ani cu spatele la direcţia de mers, aşa cum este standardul european, poziţie care scade riscul de rănire în caz de accident rutier cu 90%”, a spus Bărăgan.

Directorul de dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean, a subliniat că municipalitatea, care este partener în acest proiect, va încerca să găsească soluţii pentru finanţarea unor măsuri, cum ar fi vouchere care să faciliteze achiziţionarea de scaune auto pentru copil de către familiile cu venituri reduse sau facilitarea construirii unei platforme prin intermediul căreia clujenii să facă schimb de astfel de scaune pentru copii, scopul fiind creşterea siguranţei copiilor în trafic.

Proiectul integrat „Copil iubit la bord” este implementat de ISJ Cluj, Poliţia Rutieră şi Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, dar şi de Primăria Cluj-Napoca, prin Poliţia Locală.

 Comentarii
Inchide