Proiectul de rectificare bugetară alocă noi fonduri pentru restituirea taxei auto

Restituirea taxei auto ar fi trebuit să se încheie la sfârşitul lunii mai, conform promisiunilor ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici. Că nu s-a întâmplat asta nici până acum o dovedeşte ultima rectificare bugetară, al cărei proiect prevede noi fonduri pentru taxa auto.

Proiectul de rectificare bugetară alocă noi fonduri pentru restituirea taxei auto Proiectul de rectificare bugetară alocă noi fonduri pentru restituirea taxei auto

Ministerul Finanţelor a anunţat că a elaborat proiectul rectificării bugetare care respectă limita de 2,76% pentru deficitul bugetar, în condiţiile în care produsul intern brut (PIB) estimat pentru acest an a fost majorat de la 1.022,5 miliarde de lei (estimare la începutul anului) la 1.031 de miliarde de lei (217,9 miliarde de euro).

"Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor şi a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiţii aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituţiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi", precizează ministerul.

Proiectul aduce o precizare interesantă pentru automobilişti şi în special pentru cei care au achitat taxa auto într-o formă sau alta. Astfel, deşi oficial restituirea banilor ar fi trebuit să se fi încheiat, rectificarea bugetară menţionează alocarea sumei de ”135 milioane de lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile rămase la suma restituită (dobânzi)”. 

Totuşi, această măsură nu înseamnă neapărat un lucru bun în contextul rectificării bugetare, pentru că o sumă similară (129 milioane de lei) a fost scăzută din bugetul Ministerului Transporturilor. Cu alte cuvinte, Ministerul Transporturilor taie banii de la autostrăzi pentru a resitui o taxă încasată ilegal. 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.