Protestul taximetriştilor împotriva proiectului lege pentru „ridesharing”. 800 de maşini, aşteptate în centrul Bucureştiului

Autor: ProMotor 18 iun. 2019 Știri auto
Protestul taximetriştilor împotriva proiectului lege pentru „ridesharing”. 800 de maşini, aşteptate în centrul Bucureştiului

Peste 800 de maşini sunt aşteptate astăzi, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pentru a participa la protestul COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România) împotriva proiectului de lege pentru „ridesharing”.

Transportatorii autorizaţi vor ieşi din nou în stradă, între orele 9.00-15.00, împotriva proiectului de lege pentru „ridesharing” , despre care spun că e o formă mascată de a face concurenţă neloială taximetriştilor, cu nerespectarea mai multor legi în vigoare.

„Proiectul de lege pentru care au făcut lobby companiile care pretind că fac „ridesharing” sau că „revoluţionează” transportul de persoane, prin încălcarea legilor va genera discriminări grave şi nelegale, deşi mai mulţi miniştri au promis că nu vor lăsa să se întâmple acest lucru. Practic, aceeaşi activitate – cea de transport rutier de persoane, în regim de taxi – se doreşte a fi reglementată prin două legi diferite: una pentru cei cu maşini galbene, inscripţionate, care-i obligă pe taximetrişti să respecte foarte multe reguli şi să plătească multe taxe, iar cealaltă pentru oricine vrea să facă aceeaşi activitate, dar fără niciun fel de restricţie, nici măcar din punct de vedere al fiscalizării. Cam aşa s-ar traduce legea pentru „ridesharing” – adică o altă activitate de taximetrie, denumită impropriu altfel”, se arată într-un comunicat de presă al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.), remis luni MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, noul proiect de OUG pentru Uber, Clever go şi Taxify (Bolt) nu mai prevede ca maşinile să nu fie mai vechi de cinci ani, vechimea fiind crescută la 15 ani. Se va accepta achitarea cursei conform calculelor platformei, prin GPS, fără a fi verficată metrologic – ceea ce nu va fi valabil pentru taxiuri, arată transportatorii, care precizează că se va admite tariful dinamic, ceea ce înseammnă că la orele de maximă aglomeraţie ar putea depăşi 30 lei/km, aşa cum au declarat chiar reprezentanţii Uber.

În continuare, transportatorii acuză că profitul direct al companiilor care pretind că fac „ridesharing” va fi de 25 % în conturi din afara ţării, iar TVA-ul plătit pentru sumele încasate va fi de numai 9 %, cu toate că transportul se exercită pe teritoriul României.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide