Studiu: 19% dintre şoferii americani folosesc internetul la volan

Companiile americane de asigurări au descoperit o nouă ameninţare din direcţia şoferilor: distragerea atenţiei la volan din cauza accesării internetului, în general de pe smartphone-uri. Primul studiu, neoficial, arată un procent îngrijorător.

Studiu: 19% dintre şoferii americani folosesc internetul la volan Studiu: 19% dintre şoferii americani folosesc internetul la volan

Compania americană de asigurări State Farm a descoperit un lucru grav, care poate fi considerat un semnal de alarmă pentru tot domeniul, şi nu doar în USA. Într-un sondaj realizat pe internet, din cei aproape 1.000 de repondenţi circa 19% au recunoscut faptul că, în timp ce conduc, navighează şi pe internet, în general prin intermediul smartphone-urilor.

În acelaşi sondaj, 35% au recunoscut că folosesc telefonul pentru a trimite sau a citi SMS-uri în timp ce conduc, iar 74% folosesc telefonul pentru convorbiri cel puţin o dată pe săptămână. În privinţa acestor două "îndeletniciri", nici o surpriză, în ciuda campaniilor de conştientizare a riscurilor.

În schimb, procentul foarte ridicat al celor care folosesc internetul când sunt la volan i-a făcut pe cei de la State Farm, dar nu numai, să analizeze mai serios problema, aşa încât, în viitorul apropiat, vor urma studii mai ample dedicate. S-ar putea ca şi departamentul de stat american să ia în considerare în mod oficial realizarea de campanii împotriva acestei noi metehne.

Dacă 19% nu vi se pare mult, trebuie accentuat un alt fapt: majoritatea covârşitoare a acestora sunt tineri de până la 30 de ani, mulţi cu o foarte slabă experienţă în condus. Experţii consideră că acest procent ar fi cu mult mai mare dacă studiul s-ar face direcţionat pe publicul tânăr, mare consumator de smartphone-uri şi accesare a internetului.

Unii dintre repondenţi spun că îşi dau seama cât de periculos poate fi, dar pur şi simplu continuă să navigheze pe internet în timp ce conduc, iar alţii sunt de părere că producerea unui accident probabil nu i-ar opri nici în viitor să apeleze la internet prin intermediul smartphone-ului în timp ce conduc. Au fost şi cazuri de şoferi care au recunoscut că navigarea pe internet în timp ce erau la volan a condus la accidente.

Doar în 2009, aproape 500.000 de oameni au fost răniţi în America din cauza distragerii atenţiei de la condus prin folosirea telefoanelor, peste 5.000 pierzându-şi viaţa, Majoritatea victimelor au fost tineri în jurul vârstei de 20 de ani, ceea ce a dus la iniţierea unor campanii fără precedent din partea autorităţilor.

După "don't drink and drive" şi "don't text and drive", se pare că sloganul noului deceniu, cel puţin pentru şoferii tineri şi mai puţin experimentaţi, va fi "don't browse and drive".

TU FOLOSEŞTI INTERNETUL ÎN TIMP CE CONDUCI?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.