Tesla Model S este cea mai sigură maşină testată vreodată în SUA

Oficialii companiei americane Tesla au anunţat că modelul lor electric Model S a obţinut cel mai mare scor din istorie la testele de siguranţă derulate de Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului (NHTSA) din Statele Unite ale Americii.

Tesla Model S este cea mai sigură maşină testată vreodată în SUA Tesla Model S este cea mai sigură maşină testată vreodată în SUA

Tesla Model S este cea mai sigură maşină testată vreodată de către Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului (NHTSA) din Statele Unite ale Americii, potrivit unui comunicat publicat de cei de la Tesla (rezultatele oficiale nu au fost publicate încă de NHTSA).

NHTSA efectuează teste de impact similare cu cele derulate de agenţia europeană EuroNCAP, şi, la fel ca EuroNCAP, NHTSA sintetizează rezultatele testelor în note de la unu la cinci. Chiar şi aşa, însă, notele date de NHTSA pot fi şi mai mari de cinci, iar Tesla Model S a reuşit să depăşească acest prag, obţinând un scor de siguranţă de 5,4 – adică cel mai bun rezultat obţinut vreodată la testele NHTSA de către o maşină de dimensiuni normale, un SUV sau un monovolum.

Mai mult, Tesla Model S a reuşit să obţină cinci stele la fiecare categorie de siguranţă în parte, nu doar la general. Conform comunicatului Tesla, NHTSA nu publică note mai mari de cinci pentru publicul larg, însă în documentele emise către producători, nota generală obţinută de Model S a fost de 5,4.

Cum a reuşit maşina electrică a lui Elon Musk această performanţă? Păi, pentru început, maşina nu are un motor termic în partea din faţă a maşinii, astfel că există o zonă de absorbţie mai mare decât la maşinile convenţionale.

În cazul impactului lateral cu un stâlp, considerat unul dintre cele mai grele teste, Tesla Model S este singura maşină care a obţinut calificativul „bun” din top 1% cele mai sigure maşini în această categorie de impact. Pentru a obţine acest rezultat, Tesla a montat secţiuni de aluminiu extrudat în lateralele caroseriei, care dispersează forţa impactului în toate direcţiile.

Şi la capitolul răsturnare, Tesla Model S stă mai bine decât majoritatea modelelor testate de NHTSA. Deoarece bateriile sunt montate sub podea, iar centrul de greutate este foarte jos, maşina se răstoarnă mult mai greu decât maşinile convenţionale. De altfel, în timpul testărilor independente, a fost nevoie de metode speciale pentru a răsturna modelul electric. Mai mult, în timpul testării rezistenţei acoperişului, aparatul de testare s-a stricat după ce a aplicat puţin peste 4 G asupra metalului. Asta înseamnă, cel puţin teoretic, că peste un Tesla Model S ar putea fi aşezate alte patru astfel de maşini, iar acoperişul nu s-ar îndoi.

Tesla Model S este o berlină electrică produsă în statul american California. Maşina a fost prezentată sub formă de concept la Salonul Auto Frankfurt 2009, iar livrările modelului de serie au început în Statele Unite ale Americii în iunie 2012.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.