Un nou record al umanităţii: peste 1 miliard de maşini în 2010!

Conform specialiştilor de la institutul american Ward's, numărul de maşini în circulaţie pe planeta noastră a depăşit 1 miliard de unităţi în 2010. Un lucru îmbucurător pentru business-ul auto sau unul care ar trebui să ne îngrijoreze în privinţa poluării?

Un nou record al umanităţii: peste 1 miliard de maşini în 2010! Un nou record al umanităţii: peste 1 miliard de maşini în 2010!

Pe baza înmatriculărilor de maşini noi din toate ţările lumii, corelate cu istoricul maşinilor deja în utilizare, cei de la Ward's au estimat că numărul de maşini în stare de funcţionare a ajuns la 1,015 miliarde de unităţi în 2010, faţă de 980 de milioane în 2009.

Vorbim de maşinile de transport persoane, de utilitarele mici, medii şi mari, tiruri şi autobuze înmatriculate în întreaga lume, însă în analiză nu sunt cuprinse vehicule offroad sau utilaje care nu circulă pe şosele.

Practic, în 2010 s-a înregistrat o creştere de 3,6% a numărului de maşini în circulaţie, fiind vorba despre cea mai mare astfel de creştere din 2000 încoace. Totuşi, ca volum, este doar cea de-a doua creştere.

Principalii "vinovaţi" pentru depăşirea pragului de un miliard de maşini în circulaţie sunt, evident, chinezii: în 2010, înmatriculările din ţara Marelui Zid au crescut exploziv, cu 27,5%, în China estimându-se că sunt în circulaţie 78 de milioane de maşini.

Astfel, China devine a doua ţară cu cele mai multe maşini în circulaţie, devansând Japonia, care are "doar" 73,9 milioane. Nici în America de Sud lucrurile nu stagnează, Brazilia înregistrând un surplus de 2,5 înmatriculări noi în 2010.

A doua creştere procentuală este înregistrată, din nou fără surprize, de piaţa indiană: în 2010 s-a înregistrat o evoluţie de 8,9% a numărului de maşini în circulaţie faţă de 2009, acestea ajungând la 20,8 milioane de unităţi.

Ţara cu cele mai multe maşini pe şosele rămâne America, unde sunt înmatriculate aproape un sfert din totalul maşinilor de pe glob: 239,8 milioane de autovehicule, în creştere cu doar 1% faţă de 2009. SUA rămân şi ţara cu raportul cel mai bun maşini/om, 1:1,13, urmată de Italia (1:1,145). Franţa, Japonia şi Marea Britanie au un raport de circa 1:17.

În China, acest raport este mult mai slab, de 1:17,2 (vorbim, totuşi, de o ţară cu o populaţie de 1,3 miliarde de oameni, de aproape patru ori mai mare decât a Americii), iar în India, care are 1,17 miliarde de locuitori, raportul maşină/om este foarte mic, de 1:56,3.

Statisticile mai arată că 2010 a marcat dublarea numărului de maşini de pe Pământ după 24 de ani de la înregistrarea unui număr de 500 de milioane de maşini în circulaţie, în 1986. În condiţiile în care studiile arată o creştere proporţională a poluării atmosferice, acest "record" se pare că le va da apă la moară atât organizaţiilor ecologiste, cât şi guvernelor.

Voi ce credeţi:

E BINE CĂ ÎN LUME CIRCULĂ 1 MILIARD DE MAŞINI?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.